Regissör Jan Linell förbereder intervjun med Wilma Kennryd
Regissör Jan Linell förbereder intervjun med Wilma Kennryd. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Ystad

Film ska rädda unga från droger

Kevin: "Vill inte att någon annan ska behöva uppleva det jag upplevt"
3:39 min

Film for real kallas ett filmprojekt mot droger som pågår i tre skånska kommuner. Och i Ystad var det dags för audition idag.

Wilma Kennryd och Josefin Walldén var två av dom högstadieelever som fanns på plats i Ungdomens hus för att provfilma i förmiddags - och en och annan fjäril fladdrade i magen:

– Nervös men också jättebra.

– Det är bra stämning här, liksom. Lite nervöst.

25 unga har samlats i Ungdomens hus i Ystad och väntar nu på dagens audition ska sätta igång. Regissören Jan Linell, som tagit fram konceptet Film for real, delar ut manus att öva på.

Wilma blir frivilligt först ut för provfilmingen - resten får vänta där nere, där sitter också Kevin Clarén, Johanna Hansen och Johan Fogelberg. De är också med i projektet men är lite äldre och hjälper just nu till att lugna en och annan auditionnerv. Kevin, som själv växte upp med missbruk i sin närhet, säger att han tycker att projektet är superviktigt.

– Och jag vill inte att någon annan ungdom som jag känner eller som jag ser ska behöva uppleva det jag har upplevt, eller se det jag har sett. Så det är därför jag gör detta, säger Kevin Clarén.

Själva filmen som ska spelas in nästa år är slutprodukten i projektet Småkommuner mot droger - som pågår i Ystad, Simrishamn och Staffanstorp. Bakgrunden är att man såg en ökning av droger bland ungdomar, säger Anna Förberg som är projektledare och fältassistent i Ystad.

– Vi hade en del händelser här i Ystad 2012 där det var många ungdomar som åkte fast i en stor räd som polisen hade här. Det blev ett så allvarligt läge att vi kände att vi måste göra nånting stort kring detta. Istället för att som fältgrupp åka runt och bara informera om droger så ville vi att ungdomarna själva skulle vara aktiva och arbeta, säger hon.

Film for real riktar sig till högstadieelever i Ystad, Simrishamn och Staffanstorp - och består av fyra deltävlingar - i att skriva manus, testa för en roll i filmen, delta bakom kameran eller att skriva filmmusik. För att tävla ska man först göra research om droger - den här gången om spice.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".