Bilden visar Dag Hammarskjölds gård med ett träd i förgrunden. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Backåkra gård. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Ystad

Stiftelse ska rädda Hammarskjölds Backåkra

Turismstrateg: Fantastiska nyheter
1:33 min

Det har blivit klart att en stiftelse kommer att ta över Dag Hammarskjölds Backåkra efter Svenska turistföreningen, STF. Nu hoppas man få ihop pengar för att renovera gården som har varit stängd i flera år. 

– Vi har otroligt många besökare, framförallt internationella gäster, som vill besöka Dag Hammarskjölds Backåkra. Det har varit tråkigt att behöva berätta att gården har varit stängd så detta är fantastiska nyheter som vi nu kan förmedla, säger Marie Holmström, turismstrateg i Ystad som också har suttit med i utredningsgruppen om Backåkras framtid.

Under tre somrar har man inte kunnat släppa in några besökare på gården, som ligger intill Hagestads naturreservat utanför Ystad. Den har varit i allt för dåligt skick och STF har inte haft de eknomiska resurserna för en renovering.

Men nu hoppas man alltså att den nybildade stiftelsen, bestående av bland annat STF, familjen Hammarskjöld och Svenska akademien, ska kunna hitta finansiärer.

Man ska också slutföra arbetet med en verksamhetsplan och förändringarna kräver att en upplösning av villkoren i Hammarskjölds strikta testamente godkänns.

– Testamentet är väldigt, väldigt strikt och säger att det får inte bli någon kaffestuga. Det kommer det inte bli fortsättningsvis heller, påpekar Marie Holmström.

– Men det innebär nu att man kommer att kunna utvidga verksamheten helt i de linjerna som Dag Hammarskjöld stod för.

Förhoppningen är att renoveringen ska kunna inledas redan under nästa år. Men när portarna slår upp för besökare igen är svårt att svara på.

– Det beror helt och hållet på när man lyfter på presenningarna och ser hur mycket renovering som behövs, säger Marie Holmström.

Hon är däremot övertygad om att framtiden för Backåkra är ljus.

– Det finns en fantastisk framtid för gården och Dag Hammarskjöld är en viktig person i världen. Nu får vi också möjligheten att lyfta hans namn och det som han står för till yngre generationer som kanske inte har hört talas om honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".