Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Mikael Wihlborg och Mona Bernhardsson framför husvagnen.Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ängelholm

EU-migranternas husvagn hämtad av polis

"De fick klara sig bäst de kunde"
1:33 min

Efter valet i september ville Vänsterpartiet i Ängelholm hjälpa en grupp EU-migranter som bodde primitivt i tält i en skogsdunge vid Klitterhus. Därför lät man dem flytta in i en äldre husvagn som Vänsterpartiet använt som valstuga. Men husvagnen hämtades av polisen.

Efter några veckor fick nämligen Mona Bernhardsson i Vänsterpartiet ett telefonsamtal från EU-migranterna om att husvagnen hämtats.

– Då ringde de upp och var väldigt upprörda och uppsrkämda och skärrade för att polisen hade tagit bort deras tillhörigheter som vanns i vagnen. Där var mediciner, kläder och mat och allt som de behöver.

Polisen sa att Ängelholms kommun begärt att husvagnen skulle skrotas. Exakt vem som fattat beslutet har Vänsterpartiet inte lyckats reda ut. Efter några dagar lyckades man få tillbaka vagnen som stod på en bilskrot i Munka Ljungby. Men över helgen saknade EU-migranterna tak över huvudet, säger vänsterpartisten Mikael Wihlborg.

– Ja, de fick klara sig bäst de kunde. Det var först på tisdagen som vi kunde ställa tillbaka vagnen. Dock redan på måndagen fick de hämta lite saker ute på skroten.

En vecka senare fick vagnen P-böter och dagen därpå fick Vänsterpartiet ett brev från någon på kommunen som kallade sig handläggare 3,4.

– Ja handläggare 3,4 på Tekniska kontoret hade tagit beslutet att den skulle skrotas och då fick vi några dagar på oss att hämta vagnen som bedömdes vara ett fordonsvrak, berättar Mona Bernhardsson.

Man körde vagnen till Bilprovningen och fick den godkänd. Sedan dess har den stått uppställd på en annan plats där  den fått vara i fred.  Men Mona Bernhardsson menar att Ängelholms kommun borde ta ett större ansvar.

– Att de skulle kunna ordna ett bättre boende. Här som de har det nu så har de inte ens tillgång till toalett.

Jan-Olof Sewring som är moderat och ordförande i socialnämnden säger att det kommer besked på fredag om hur Ängelholm ska kunna ge EU-migranterna tak över huvudet och rinnande vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".