Paula Bustos Castro. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Paula Bustos Castro. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Malmö

Antirasistiska filmdagar i Malmö

"Vi har ambitionen att lyfta kvalitetsfilm"
8:55 min

Den här veckan arrangeras filmdagar med film och samtal om rasism, diskriminering och mänskliga rättigheter. Det blir filmseminarier för både skolor och allmänheten.

ARF, film för kultur och mänskliga rättigheter, står bakom veckans filmfestival i Malmö. Det blir seminarier både för skolor och allmänheten.

– Vi vänder oss till skolor i Malmö med kranskommuner, från årskurs 4 och uppåt. Även folkhögskolor och komvux har bjudits in, säger projektledare Paula Bustos Castro.

Vi visar både spelfilm och dokumentärfilm. Vi har ambitionen att lyfta kvalitetsfilm men ibland visar vi även mainstream film. Vi vill nå ut till alla. När det gäller ungdomar har vi fler spelfilmer än dokumentärfilmer för de gillar mer spelfilm, så vi måste kunna nå ut till dem. Men vi har även dokumentärfilmer för ungdomar som jag tror att de kommer att tycka om och känna igen sig i, säger projektledaren.

– Efter varje film diskuteras innehålle men ibland introduceras filmen innan den visas. Så är fallet t ex på torsdag med filmen " Just the wind".

Filmen baserar sig på en händelse i Ungern.Vi har valt att inleda med fakta om romska befolkningen i Ungern och Rumänien. En forskare från Malmö Högskola, Ioana Bunescu, inleder. Vi har också samtal med Erland Caldaras och Dusan Marinkovic som pratar om diskriminering mot Romer i Sverige. Det handlar framförallt om registreringen som skånepolisen gjorde, berättar Paula Bustos Castro.

Filmfestivalen pågår 18-24 november.

http://www.arfarf.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".