Osman Fakhro, Hussein Kaossan och Mikaela Antonsson, elever på Slottvångsskolan i Helsingborg som berättade om sitt förhållande till energidrycker. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Osman Fakhro, Hussein Kaossan och Mikaela Antonsson. Foto: Anna Hanspers/Sveriges Radio
Helsingborg

Elever: Svårt låta bli energidrycker

Hör intervjun med eleverna och skolsköterskan
5:02 min

Försäljningen av energidrycker ökar i Sverige - trots att det kommer larm om att dryckerna inte är bra för oss. Men det är inte lätt att låta bli även om man vet att det finns biverkningar, säger högstadieelever vi träffat på Slottvångsskolan i Helsingborg.

--De är ju beroendeframkallande och goda att dricka, säger niondeklassaren Mikaela Antonsson som själv säger att hon dricker energidryck 3-4 gånger i veckan.

Det senaste medicinska larmet kommer från USA, och den här gången handlar det om små barn som drabbas av hjärtproblem och epileptiska anfall efter att ha druckit energidrycker. I Sverige är det 15-årsgräns för att köpa dryckerna. Och det är bra, tycker bland andra sjundeklassaren Osman Fakhro.

– Runt 15-16 år ska man nog vara. De är inte bra när man är i min ålder, säger Osman som hittills nöjt sig med att smaka några gånger.

Hussein Kaossan brukar dricka energidryck när han tränat, trots att det avråds från just det.

– Hjärtklappning har jag fått någon gång, berättar han.

Mikaela Antonsson har också känt av biverkningar.

– Man blir lite rädd när man börjar darra mycket, må illa och bli yr. Men man kan inte göra så mycket mer än att sätta sig ned och ta det lugnt.

Och Lotta Håkansson som är skolsköterska på Slottvångsskolan pekar på att problemen kan bli ännu större för barn med diagnoser som exempelvis ADHD.

– Då blir det verkligt svårt att sitta still i skolan.

I Sverige såldes förra året 5,7 miljoner liter energidryck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".