Livsstil. Jogging, Foto:Hasse Holmberg/TT
Jogging två gånger i helgen räcker inte. Foto:Hasse Holmberg/TT
Skåne

Färre dör i hjärtinfarkt

"Det viktigaste är förändrade levnadsvanor"
5:37 min

Allt fler som får hjärtinfarkt i Skåne överlever nu. En viktig förklaring är att hjärtforskningen har lett till bättre behandlingsmetoder men den främsta orsaken är att vi idag har en mer hälsosam livsstil.

Antalet hjärtinfarkter i Skåne minskar kraftigt - sen 2007 är det 30 procent färre fall. Den främsta orsaken är att vi idag har en mer hälsosam livsstil.

– En fantastiskt rolig utveckling. Den har pågått sedan 30 år tillbaka. Det verkar som att minskningen blivit större och större under senare år. Orsakerna till det här har vi tittat ganska mycket på. Det kom ett antal stora genombrott i behandlingen av hjärtinfarkt och förebyggande behandling under 80- och 90-talet och det vi ser nu är effekterna av att man har börjat tillämpa de här behandlingarna i sjukvården alltmer. Men det finns fler orsaker enligt Jan Nilsson som är hjärtläkare och ordförande i hjärt- och lungfondens forskningsråd.

Det viktigaste är förändrade levnadsvanor. Om man tittar på vad som bidragit till den fantastiska utvecklingen så är det ungefär 40% bättre medicinsk behandling. 60% består i bättre livsstil. Vi röker mindre, vi motionerar mer, vi äter vettigare. Inte minst en sådan sak som passiv rökning har större effekt än vi trodde. Det har minskat sedan man förbjöd rökning på restauranger och det har faktiskt haft en påtaglig effekt på risken att insjukna i hjärtinfarkt, säger Jan Nilsson.

Vem får hjärtinfarkt.
--Vi har haft en schablon över vem som drabbas, en överviktig, rökande stressad medelålders man. Nu ser vi att det mer svänger från rökning, höga blodfetter till kansker mer övervikt och diabetes som riskfaktor. Men alla har vi risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, så det här att det skall vara någon speciell persontyp är inte riktigt lika tydlig nu som förr i tiden, säger hjärtläkare Nilsson.

Stress är inte en av de allra starkaste riskfaktorer som vi talar om men den har en påverkan. Man talar om negativ stress. Had Du stora krav men väldigt liten möjlighet att påverka Din arbetssituation, då är det en negativ stress som ökar risken men främst risken för blodpropp.
Det är inte farligt att ha mycket att göra. Kan du få en bra kombination  mellan ett arbetsliv där Du trivs, där Du känner att du kan utvecklas och samtidigt kan motionera och leva sunt, så kan det förklara mycket av den positiva utvecklingen vi ser.

– Något vi ser är att man inte bara skall motionera utan det är lika viktigt att man inte sitter still  hela dagarna. Det räcker inte att man är ute och springer två gånger i helgen om man sitter precis still resten av veckan, enligt Jan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".