Gilbert Tribo(FP) och Sara Svensson(V).Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Gibert Tribo och Sara Svensson. Foto: Fredrik Brofalk/Sveriges Radio
Skåne

Lika vård på lika villkor

Lyssna på debatten här:
13 min

Allas rätt till vård på lika villkor debatterades idag. Detta utifrån den granskning som riksrevionen presenterade förra veckan.

Riksrevisionen har granskat hur de statliga reformerna om vårdval och vårdgaranti påverkat möjligheterna för primärvården att verka för en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Gilbert Tribo, gruppledare för Folkpartiet i Region Skåne och en av dem som under femklöverns styre ansvarat för att utforma Skånes vårdvalssystem och Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet, som varit kritiska till vårdvalet debatterade idag. Medverkade gjorde också Henrik Fritzon ny regionordförande i Skåne.

– Allt skall sättas i relation till den icke service som fanns i den skånska och svenska primärvården tidigare där man inte kom till en vårdcentral, säger Gilbert Tribo som är förespråkare av vårdval.

– Ojämlikheten har ökat i den skånska sjukvården, säger Sara Svensson som säger nej till vårdval inom primärvården, vill istället ha en demokratiskt styrd vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".