Budget Malmö.Fredrik Sjögren. Folkpartiet Malmö.Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Fredrik Sjögren, gruppledare för Folkpartiet. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

FP vill ta ut mer pengar från MKB

Folkpartiet i Malmö presenterade sitt alternativ till kommunens budget  för 2015 i dag. De största satsningarna gör partiet bland annat på höjda lärarlöner och äldreomsorgen. Partiet vill mer än fördubbla avkastningskravet på bostadsbolaget MKB.

I sitt alternativ till den rödgröna majoritetens budget för 2015 lägger FP  37 miljoner kronor på skolan. Det är bland annat höjda lärarlöner, ökad undervisningstid i matematik och kompensation till skolor och förskolor för höjda lokalkostnader. Inom äldreomsorgen vill partiet satsa 27 miljoner kronor på ökad personal, bland annat äldrepedagoger.

Folkpartiet säger nej till den skattehöjning på 30 öre som majoriteten har föreslagit. Partiet anser att det skulle slå mot skattekraften genom att barnfamiljer väljer att lämna Malmö. För att finansiera sina förslag vill partiet dels genomföra allmänna besparingar, men också öka intäkterna genom ökade vinster av markförsäljning och genom att höja avkastningskravet på bostadsbolaget MKB.

- För att undvika en skattehöjning tycker vi att det är rimligt att ställa det kravet på MKB, säger Fredrik Sjögren, ny gruppledare för FP i Malmö.

Förutom att höja avkastningskravet vill partiet också sälja ut en del av MKB:s bestånd, motsvarande ett värde på en miljard. Ett tänkbart område, enligt Fredrik Sjögren är delar av Herrgården på Rosengård.

Förra året var MKB:s vinst 155,9 miljoner kronor. Av det tar kommunen i dag 30 miljoner. Folkpartiet anser att kommunen borde ta ut 80 miljoner. Fredrik Sjögren vill inte ha någon åsikt om hur ett höjt avkastningskrav skulle påverka hyrorna.

- Det är upp till MKB:s styrelse att avgöra hur det ska påverka de olika boende. De går med vinst. Man kan sänka övrig vinst, det är en möjlighet, säger Fredrik Sjögren.

Kommunfullmäktige antar budgeten för nästa år den 27-28 november.

Anna Bubenko

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".