Ellen Palm, Lunds tekniska högskola.
Plastfri månad för Ellen Palm, Lunds tekniska högskola. Foto: Gun Bergbring/Sveriges Radio
Lund

Plastfri månad svårt rent praktiskt

"Vi ville testa om det ens var möjligt"
6:20 min

Ellen Palm skriver en examensuppsats som handlar om att tillverka fossilfri plast. Hon och några av hennes vänner vid Lunds Tekniska Högskola bestämde sig för en plastfri månad.

Det handlar om att inte köpa något nytt som innehåller plast. Vi får använda det vi redan har. Vi har inte förberett oss eftersom vi bestämde oss dagen innan vi började.

– Det är svårt rent praktiskt. Vi måste handla allt som inte är plast. Vi har fått välja bort värktabletter, preventinmedel och kött.

Ellen skriver ett examensarbete på LTH som handlar om att tillverka fossilfri plast till år 2050. Hennes idé är att tillverka plast från el. Det är idag en dyr metod men om man i framtiden inte skall använda olja så är den kanske trolig enligt Ellen Palm.

Med den plastfria månaden vill Ellen synliggöra plastanvändandet för sig och sina kamrater.

– Det handlar inte om att jag tycker att plast är ett dåligt material, säger Ellen. Det är bara att det är dåligt när det kommer från en fossil råvara. Det är möjligt med en plastfri månad men det är  inget jag vill göra på lång sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".