Björkviksbadet i Höör har öppnat igen efter konkursen. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Höör

Konkursat bad igång igen

Hör reportaget från det återöppnade badet i Höör
3:47 min

Det är drygt två månader sedan Björkviksbadet i Höör öppnade igen, nu i kommunal regi efter konkursen tidigare i år. Men ännu är inte allt igång. Äventyrsbadet repareras till exempel fortfarande.

– Det var betydligt mycket mer att göra än vi trodde så det har tagit sin tid. Nu har vi fått koll på det hela så det mesta av reparationsarbetena ska vara klart den här säsongen, säger Freddy Friberg, kultur- och fritidschef i Höörs kommun.

Tord Bergelin är arbetsledare på Björkviksbadet och visar runt. Inne vid 25-metersbassängen är de tidiga morgonsimmarna igång.

– Vi har full aktivitet här, det börjar halv sju på morgonen då står det ett helt gäng och hänger på låset och vill komma och få sitt morgonsim avklarat, säger han.

25-metersbassängen har inte behövt åtgärdas så mycket, men framför ingången till äventyrsbadet hänger det ett svart plastskynke. Därinne står sjöormen och de andra plastfigurerna torrlagda i väntan på att reparationerna ska bli klara.

– Det gick inte att öppna för vattenruschkanorna var obehagliga att åka på, det kändes som en osthyvel, säger Tord Bergelin.

Till Badkalaset den 13 december är tanken att barnbadet med äventyrsdelen ska vara klara att användas igen. Då ska även det nya namnet på badet och hallen avslöjas, efter den namntävling som precis avslutades.

Nere i badhusets driftsrum visar Tord Bergelin på flera förändringar. Ny klorstation och nytt filtersystem är bland annat på gång.

Uppe i 25-metersbassängen håller Eva Engdahl på att simma sina tusen meter.

– Vi försöker att vara här minst tre gånger i veckan jag och min man, säger hon.

Hur tycker du att badet fungerar nu?
– Bra, jag hoppas det blir fint även inne på barnavdelningen, vi brukar ta med våra barnbarn här. Det är bara synd att öppettiderna är begränsade, säger hon.

Tord Bergelin säger att öppettiderna begränsades under hösten för att köra in personalen och göra renoveringar bland annat. Efter jul kommer öppettiderna att öka.

– Det kommer inte riktigt att bli de öppettider som varit i den förra organisationen, men det kommer ändå att bli mer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".