Köpenhamn nattetid
1 av 2
Köpenhamn planerar att byta 20 000 gatlampor till LED-lampor kommande år. Foto: Foto: Jonas Lönborg @nightgolfer Flickr CC BY-NC 2.0
Blått LED-ljus
2 av 2
Tekniken att göra blå ljusdioder belönas i år med Nobelpriset i fysik. Foto: Flickr Scurzuzu CC BY-NC 2.0
Danmark

LED-lampor ska göra Köpenhamn smartare

LED-lampor ska varna och vägleda Köpenhamnsborna
0:56 min

I Köpenhamn kommer 20 000 gatlampor att bytas  till LED-lampor under de närmaste åren. Planen är att koppla ihop lamporna med ett nätverk av sensorer som mäter till exempel vindförhållanden, vattenmängder, sopor, trafik och parkeringsplatser runtom i staden.

Tekniken i LED-lampor kan användas till mycket mer än att spara ström. Köpenhamns kommun vill använda nätverket av lampor och sensorer till att göra staden "smartare". Det kan exempelvis ske genom att använda sig av belysningen för att varna trafikanter vid olyckor eller visa var lediga parkeringsplatser finns.

Det som gör att LED-ljus kan göra mer än vanlig gatubelysning är att varje LED-lampa är som en liten datorprocessor. Varje enskild lampa kan kopplas ihop i nätverk med sensorer och datorer, så att varje lyktstolpe blir en del av ett stort IT-system i staden. Samma system kan sedan styra vädermätare och trafikljus och annat i staden.

Nya LED-lampor kan programmeras att byta färg för att varna för trafikstörningar, och hela IT-systemet kan kopplas till appar eller webbsidor för att informera Köpenhamnsborna. Med hjälp av det här nya datornätverket hoppas kommunen kunna minska miljöpåverkan från stan till exempel genom smidigare trafik och bättre avfallshantering.

Sören Kvist är projektledare för det nya systemet och säger att han hoppas att det ska hjälpa Köpenhamn att nå sina miljömål.

– Vår förhoppning är att om vi placerar sensorer runtom i staden, kan vi utnyttja stadens resurser bättre. Därmed säkrar vi de målsättningar vi har i Köpenhamns kommun att bli koldioxidneutrala år 2025, säger Sören Kvist.

Nobelpriset i fysik gick i år till forskare bakom teknik för LED-ljus, och en del av motiveringen till priset var att lamporna är mycket energisnåla.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".