Säkerhetsstyrkor söker igenom området efter attacken mot en synagoga. Foto: Ronen Zvulu/Reuters.
Säkerhetsstyrkor söker igenom området efter attacken. Foto: Ronen Zvulu/Reuters.
Jerusalem/Sverige

Statsvetare befarar fler attacker

Hör intervjun med statsvetare Anders Persson
2:59 min

Attacken mot en synagoga i Jerusalem idag på morgonen då minst fyra personer ska ha dödats kom inte som någon överraskning för statsvetaren Anders Persson vid Linnéuniversitet. Ända sedan i somras har attackerna trappats upp, säger han. Och risken för vedergällningsaktioner är nu stor.

– Snart kan det bli val i Israel och det sätter tryck på ledarna att agera kraftfullt, betonar Anders Persson, Mellanösternexpert som tidigare var vid Lunds universitet.

– Det kan göra att både vedergällningar och bosättningspolitiken trappas upp.

Hela hösten har olika mindre attacker utförs i Israel av palestinier som kört in med bil bland israeler som exempelvis väntat på bussen. Också knivskärningar har förekommit. Minst sex israeler har dödats bara under den senaste veckan. Men dagens attack mot en synagoga i det ultraortodoxa området Har Nof är den allvarligaste hittills.

Det förekommer olika dödstal i lokala medier och på nyhetsbyråer. AP och Jerusalem Post citerar poliskällor som uppger att minst fyra israeler har dödats och sju skadats.

Två attentatsmän har dödats, enligt polisens talesman. Männen, som tros vara palestinier förklädda till ultraortodoxa judar, ska ha gått till attack med knivar och yxor, en av dem ska även ha varit beväpnad med en pistol.

- Vi ser det här som en terrorattack, säger polistalesmannen Mike Rosenfeld, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Statsvetare Anders Persson säger att det inte längre verkar vara etablerade grupperingar som Hamas eller Palestinska islamiska jihad som ligger bakom.

– Istället tycks det handla om individer som agerar på eget bevåg. Det gör det svårare att stoppa attackerna, och också att utkräva ansvar - eller att hämnas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".