100 miljarder plastpåsar förbrukas årligen i EU. Foto: Fred Dufour/TT.
100 miljarder plastpåsar förbrukas årligen i EU. Foto: Fred Dufour/TT.
Sverige

Vi ska använda färre plastpåsar

Antingen avgift eller kraftig minskning
2:06 min

Användningen av plastpåsar kan komma att minskas kraftigt inom EU:s medlemsländer. Det står klart efter förhandlingar i Bryssel i går kväll.

Men alla medlemsländer måste vara överens vid ett avgörande möte på fredag om att antingen införa en särskild bärkasse-avgift eller enas om att gemensamt minska användningen med nästan en fjärdedel på tio år.

Ingrid Brännström och Carl-Johan Ottekrall, som båda stoppar matvaror i plastbärkassar efter att ha handlat i en matbutik i Gävle, välkomnar förslaget.

– Jättebra, jag använder de här sockerrörspåsarna när de finns. Men de finns ju inte överallt. säger Carl-Johan.

– För det mesta använder jag papperpåsar när jag handlar, men nu behövde jag en plastpåse för att ha skräp i, förklarar Ingrid Brännström.

Vad dycker du om att diskusiionerna i EU om att de skall försvinna?

– Jag tycker att förslaget är jättebra vi behöver inte ha plastpåsar, forsätter hon

Efter mycket hårda förhandlingar mellan företrädare från kommissionen, parlamentet och EU:s medlemsländer så finns det nu i alla fall två slutbud inför fredagens möte med alla länder som är med i EU: antingen ett tvång om en bärkasseavgift, eller ett tak på max 40 plastpåsar per person och år av till exempel den typen som finns i de flesta svenska matbutiker. Det målet ska vara uppfyllt om tio år.

En normalsvensk använder ungefär 100 per år i dag, jämfört med till exempel Rumänien där man använder 600 per år.

I Bryssel förklarar miljöpartiets europaparlamentariker Ingrid Brännström varför det är viktigt med regler som minskar antalet plastpåsar inom EU.

– Det handlar faktiskt om att ta ett ansvar och att minska den här skadliga påverkan och spridning av plastpåsar, säger hon.

– Vi behöver plastpåsar, det tror jag, men vi ska försöka fasa ut dem, utvecklar Ingrid Brännström   sitt resonemang.

Men det finns många kritiska röster mot att införa EU-regler kring bärkassar av plast och till exempel kommissionen är tveksam precis som moderaten Christofer Fjellner i Europaparlamentet.

– Det stora problemet är ju inte miljöpåverkan av att man använder plast, utan när det hamnar i naturen. Vill man inte förvärra problemt ska man nog vara ganska försiktig, säger Christofer Fjellner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".