Elin Andersson Hilma Gudjonsdottir från klass 9C. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
1 av 3
Elin Andersson Hilma Gudjonsdottir från klass 9C. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Sabawoon Latifi, elevrådsordförande. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
2 av 3
Sabawoon Latifi, elevrådsordförande. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
3 av 3
Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio
Kävlinge

Nydesignad restaurang för elever

Elever på Korsbackaskolan i Kävlinge har fått en helt unik miljö att äta sin lunch i. Den gamla matsalen har nämligen renoverats om till en modern restaurang som invigdes idag.

Det är fullsatt i den nya skolrestaurangen. De minsta eleverna sitter på golvet framför det nyklippta invigningsbandet medan de äldre står redo i kön till maten.

Dagens meny doftar överallt. Det serveras nudelwok, kycklingspett och thaisoppa. Elevrådsordförande Sabawoon Latifi pustar ut efter sitt tal.

– Det känns bra, jag var lite nervös. Jag har läst en text för invigningen om skolrestaurangen som den kallas för nu. Den har blivit snygg och ny. Jag har gått här länge och den har inte varit så snygg som den är nu, den har förändrats, säger Sabawoon Latifi.

Den största förändringen är att det inte längre ser ut som en traditionell matsal. Istället har skolan satsat på att den ska ha en unik design.  Arkitekter som utformat restauranger till stora snabbmatskedjor ligger bakom den.

– Alla dessa färger är upphämtade från kommunens grafiska profil. Det går i blått, grönt och grått, säger Marina Rahm, kostchef i kommunen.

– Jag tycker att det är finare nu, det var inte så färgglatt innan, säger Hilma Gudjonsdottir som går i nian på skolan.

Enligt förstekocken Åsa Nilsson är miljön i skolrestaurangen viktig för att eleverna ska äta bra.

– Det märker vi på eleverna, vi har en helt annan respons från dem. Det går åt mer mat nu än förr, men det är för att det framhävs på ett helt annat sätt. De har ätit bra förr, men nu äter de ännu mer, säger Åsa Nilsson.

Salen är stor och ljus, borden är blanka och vita och stolarna är i olika färger. Över borden sänker sig svarta lampor som glänser. Renoveringen har kostat totalt 2,5 miljoner kronor och är en del i att rusta upp skolan, enligt kommunstyrelsens ordförande, moderaten Pia Almström.

– Vi vill att man ska höja resultaten i skolan och då hjälper det inte att bara satsa på att förbättra undervisningen. Skolmiljön måste vara bra, maten måste vara god och man ska kunna äta den i en trevlig miljö. Det är en helhet som vi har tittat på, säger Pia Almström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".