Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lund

Oförändrad skatt i alliansbudget

Publicerat tisdag 18 november 2014 kl 16.27
"En ansvarsfull budget"
(2:37 min)
Torsten Chernyson (KD), Christer Wallin (M), Philip Sandberg (FP) och Inga-Kerstin Eriksson som presenterar alliansens budgetförslag. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Torsten Chernyson (KD), Christer Wallin (M), Philip Sandberg (FP) och Inga-Kerstin Eriksson som presenterar alliansens budgetförslag. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio

Idag presenterade alliansen i Lund sin skuggbudget. Det läggs pengar på bland annat Botaniska trädgården, förenings- och kulturlivet och avskaffandet av delade turer i kommunen.

Flera förslag är desamma som de röd-grön-rosa har i sin budget, men skatten vill de borgerliga inte röra.

Ordet ansvarsfull nämndes flera gånger i den ganska så trånga salen i Rådhuset i Lund där alliansens skuggbudget presenterades idag. Förutom att man inte vill höja skatten som de röd-grön-rosa partierna vill, så är många av förslagen desamma. Och de härstammar från samma budgetbeslut som togs i våras, understryker oppositionsrådet Christer Wallin (M).

– Vi har vågat satsa på bland annat Botan, vi har kvar att ta bort de delade turerna, sen har vi även satsat vidare på näringsliv, kultur- och fritid, utredningsuppdrag som vi tycker är väldigt viktiga, till exempel utredningen av kulturcheck. Men även ojämställda löner vill vi titta vidare på.

Några av förslagen är sex miljoner för att få bort ofrivilliga delade turer och två miljoner kronor till Botaniska trädgården samt ett avtal om detta med Lunds universitet. Andra är att satsa en miljon på kulturlivet i kommunen och att avsätta en halv miljon kronor till arbetet mot hedersrelaterat våld, samt en halv miljon till kvinnojourer.

Flera av förslagen som de röd-grön-röda föreslagit har alliansen istället valt att först utreda innan man skjuter till några pengar i skuggbudgeten. Till exempel när det gäller härbärgen till EU-migranterna i Lund.

De fyra allianspolitikerna trycker på att man måste se behovet innan några pengar ges till något - och Torsten Czernyson (KD) skämtar om att de röd-grön-rosa har en spåkula som de kan se framtiden i. Men kanske finns kristallkulan även hos alliansen som ser stora inkomstmöjligheter till kommunen genom kraftbolaget Kraftringen - och därför inte oroar sig för de extrainkomster som den andra sidans skattehöjning skulle innebära.

Hur har Förnyalund, FNL, närvarat i ert samarbete för att ta fram budgeten?

– Vi har informerat varandra om våra framsteg i våra budgetarbeten, och vi har också utbytt synpunkter och tankar på hur vi ska kunna utveckla det här, säger Christer Wallin (M).

Men de satt inte med här idag.

– Nej, vi delar inte budgeten rakt upp och ner. De har ett budgetförslag som de kommer presentera idag, men i huvudsak har vi utbytt så pass mycket erfarenheter att vi tror att vi vet att vi är ganska så jämspelta i många frågor men inte i alla.

Och nu kan det vara upp till vågmästarna Sverigedemokraterna om den här budgeten kommer gå igenom eller inte.

– Det parlamentariska läget i Lund är precis som på många andra ställen osäkert, och vi får se hur diskussionen går ikväll helt enkelt, säger Christer Wallin.

Under kvällen diskuterar Kommunstyrelsen alliansens skuggbudget.

Dimitri Lennartsson
p4malmohus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".