Haxhi Osmanaj, Anna-Carin Mortenlind och Mohamed Hélaoui. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Haxhi Osmanaj, Anna-Carin Mortenlind och Mohamed Hélaoui. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Helsingborg

Ny grupp för mångreligiös dialog

Okunskap skapar misstro.
2:37 min

I Helsingborg har sju församlingar, tre studieförbund och en folkhögskola gått samman i något som kallas Gruppen för mångreligiös dialog. Gruppen är fristående men utvecklingsnämndens förvaltning hjälper till att hålla ihop den.

Syftet är att skapa dialog och sprida kunskap om olika religioner i till exempel skolor och bostadsområden. För det ändamålet har man utbildat 30 mångreligiösa kommunikatörer. 

Det är män och kvinnor som är ledare i sina församlingar. Till exempel imamer, munkar, präster och rabbiner. När till exempel en skola vill ha deras hjälp åker de för det mesta ut två och två. Ofta dyker det också upp väldigt konkreta frågor som de får svara på.

– Någon lärare frågade hur man hanterar en situation när en elev tycker att den egna religionen är mer värd än kompisens, säger Anna-Carin Mortenlind på utvecklingsnämndens förvaltning. Andra har haft elever som inte vill gå och simma eller vara med på sex- och samlevnadsundervisningen.

Mohamed Hélaoui från Ahel Al-Sunnah föreningen är en av de mångreligiösa kommunikatörerna. Han säger att det är viktigt att sprida kunskap om vad olika religioner innebär.

– Det är väldigt viktigt, för det är okunskap som gör att folk misstror religionen, säger han Okunskap som gör att man blir rasist. När de kommer nära oss och får ställa sina frågor då får de mer kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".