Huligan nedbrottad av en säkerhetsvakt.
Foto: TT
Fotboll

Regeringen vill införa register över huliganer

Referatet: Kaos när Elfsborg mötte Djurgården
2:00 min

Regeringen kommer att driva igenom skärpta regler för att stoppa idrottsvåldet. Bland annat ska huliganer från och med i vår kunna registreras av polisen. Även idrottsklubbarna ska få ta del av uppgifterna. Det beskedet ger i dag inrikesminister Anders Ygeman.

Tråkiga scener i Borås. Noll-noll i paus mellan Elfsborg och Djurgården. Andra halvlek skulle ha börjat nu. Men nya bengaler i Djurgårdens klack under parollen "Chaos Kids fem år", och en av de här tända pyrkoteknikpjäserna kastades in på planen.

Händelsen fick debatten om fotbollsrelaterad brottslighet att blossa upp igen. Och nu ska det bli lättare att stoppa huliganer från att gå på matcherna. Det står klart sedan den rödgröna regeringen har bestämt dig för att gå vidare med den tidigare regeringens förslag om att polisen ska få ha ett nationellt register över alla som har fått tillträdesförbud till svenska arenor. Även idrottsklubbarna - som i dag bedöms ha svårt att veta vilka personer som är portade - ska få tillgång till uppgifterna.

– Jag tycker att det är ett bra förslag, för de som arrangerar idrottsarrangemang, måste se till att inte kända våldsverkare kan få tillträde till arenorna, säger inrikesminister Anders Ygeman om det nya registret, som bland annat ska bestå av namn och foto på huliganerna.

Finns det problem med detta ur integritetssynpunkt tycker du?
– Man ska alltid ha med sig integritetssynpunkten. Men jag tror att allmänhetens intresse av säkra och trygga idrottsarrangemang väger över här, till förmån för det här förslaget. Däremot har han invändningar mot förslaget från den förre huliganutredaren Björn Eriksson att tillträdesförbudet ska gälla även på ett område utanför arenan.

– Det kan låta som en tilltalande tanke. Men så vitt jag har förstått är det något som är svårt att genomföra rent praktiskt, så där måste vi få titta närmare på det, innan vi kan se om det är något vi kan gå vidare med.

Regeringen är dock positiv till att införa ett maskeringsförbund på arenorna, säger Anders Ygeman. Den frågan utreds just nu i regeringskansliet, och ett förslag ska presenteras i december.

– Först vill jag naturligtvis vänta tills utredningen kommer, men jag har väldigt svårt att förstå värdet av att maskera sig på fotbollsarenor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".