Emma, som fått jobb med hjälp av Josef Kiswani och Uppstart Helsingborg. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Emma, som fått jobb med hjälp av Josef Kiswani och Uppstart Helsingborg. Foto: Lars Ekman/Sveriges Radio
Helsingborg

Unga får hjälp till jobb

Josef: ”Viktigt att sikta högt”
8:18 min

Uppsök Helsingborg hjälper ungdomar som inte ser någon framtid att få jobb. De senaste två månaderna har de skapat jobb till över 20 långtidsarbetslösa.

– Fokus är de långtidsarbetslösa. Investerare går in med kapital, kontakter, rådgivning och affärsutveckling i småföretag som kan växa och anställa fler. Vi har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen, säger Josef Kiswani.

Efter att företagen gett information om vilken sorts kompetens som söks, finkammar Josef sitt nätverk för att gallra fram kandidater med rätt kompetens och profil.

Emma är en av de unga som fått jobb.

– Jag var arbetslös i över ett år. Det var jobbigt, när man vill jobba, säger Emma.

Uppsök Helsingborg jobbar via olika kanaler och sociala medier. Josef Kiswani möter de unga där de finns och letar upp företag som kan anställa.

– Idag jobbar jag i servicebranschen, i en juicebar, säger Emma.

– Målet är 300 anställda på tre år, säger Josef Kiswani.

Ett flertal namnkunniga näringslivsprofiler har gått ihop och engagerat sig i skapandet av stiftelsen Uppstart Helsingborg. I nätverket finns bland annat Jenny Lindén Urnes, Alf Tönnesson och Johan Wiklund. Stiftelsen samarbetar med Helsingborgs stad och inleder samtidigt satsningen Tillväxt Helsingborg, en satsning på att stödja små och medelstora företag i arbetskraftsintensiva branscher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".