Habtewold Getahun ler framför sin tjänstebil hos Skanska.
Habtewold Getahun fick anställning på Skanska den 1 november efter ett lyckat projekt för att anställa ingenjörer med utländsk bakgrund. Foto: Anders Jelmin.
Sverige

Fler vill anställa utlandsfödda akademiker

"Jag har sökt hundratals jobb"
1:50 min

Färre än hälften av de med akademisk utbildning som är födda utanför EU har ett arbete som motsvarar deras kompetens. Men nu ser Arbetsförmedlingen ett ökat intresse hos företag att anställa akademiker med utländsk bakgrund.

Byggbolaget Skanska till exempel har behov av ingenjörer, och efter ett lyckat projekt har bland andra Habtewold Getahun fått jobb där.

– Det har jättestor betydelse för mig. Jag är glad på min arbetsplats och är nöjd eftersom det är mitt drömjobb. Det är speciellt, säger han.

Habtewold Getahun kom till Sverige för sex år sedan. Han är byggnadsingenjör med fem års yrkeserfarenhet från Etiopien. Men i Sverige var det svårt att få arbete, berättar han.

– Jag har sökt hundratals jobb, men det var svårt på grund av arbetsbrist.

Färre än hälften av de med akademisk utbildning som är födda utanför EU har ett arbete som motsvarar deras kompetens.

Byggbolaget Skanska och Arbetsförmedlingen har drivit ett projekt i år där de tagit in nio ingenjörer med utländsk erfarenhet. Sex av dem har nu fått arbete.

– Vi behöver duktiga människor i vårt företag och också bredda kompetensen, säger Pierre Olofsson, vd för Skanska Sverige.

Varför ska ni göra det?

– På det sättet blir vi ett bättre och attraktivare företag.

Enligt Soledad Grafeuille, avdelningschef på Arbetsförmedlingen, finns ett allt större intresse hos företag att inte låta kompetens som kommer till Sverige gå förlorad

– Företag börjar mer och mer känna till att målgruppen finns i Sverige och de är intresserade av att mötas. Det tror jag är avgörande för att företagen ska få den kompetensförsörjning som de behöver i framtiden, säger hon.

Det krävs fler arbetsgivare som tänker långsiktigt, enligt Arbetsförmedlingen. Men dessutom krävs det insatser som kostar pengar.

– Om de satsar på utbildning och praktik finns det många erfarna personer här som kan bidra mycket för Sverige, konstaterar Habtewold Getahun som precis fått arbete som byggnadsingenjör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".