Torbjörn Tegnhammar(M), nytt kommunalråd i Malmö. Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Torbjörn Tegnhammar(M). Foto: Jan Wieslander/Sveriges Radio
Malmö

M i Malmö vill ha hemlöshetsråd

"Måste få loss lägenheter med lägre hyror"
0:30 min

Lägg ner Jobb Malmö. Övertala fastighetsägare som vill bygga nytt att släppa billiga lägenheter till hemlösa. Höj inte skatten. Det är några av förslagen i Malmömoderaternas alternativbudget för nästa år.

Under parollen "Släpp fram Malmö" presenterade Moderaterna sitt förslag till nästa års budget för Malmö kommun i dag. Som väntat motsätter sig partiet den skattehöjning på 30 öre som majoriteten i S, V och MP tänker driva igenom. Det ger partiet 153 miljoner kronor mindre än det rödgröna styret att spendera på kommunens verksamheter.

En stor del hämtas in genom att lägga ner Jobb Malmö. Istället vill Moderaterna lägga 75 miljoner kronor i en jobbfond, som i samarbete med föreningar och näringsliv ska ge billigare och mer effektiv hjälp för arbetslösa att hitta jobb.

- Vi har till exempel FC Rosengårds verksamhet Boos som jobbar med att få ut ungdomar som står längst från arbetsmarknaden i arbete, som klarar av att göra detta till en snittkostnad på 40 000 kronor, att jämföra med Jobb Malmös 300 000 kronor, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M).    

Dessutom vill Moderaterna lägga totalt ytterligare elva miljoner kronor på att kommunen ska anställa 150 studentmedarbetare och till ytterligare 400 kommunala sommarjobb för ungdomar. Partiet vill också ha en central arbetsmarknadsnämnd i kommunen. I budgetförslaget konstaterar partiet att kommunens kostnader skulle kunna minska med 500 miljoner kronor om arbetslösheten i Malmö minskade från dagens knappa 15 procent till rikssnittet på åtta procent.

I likhet med tidigare anser M att hela kommunens verksamhet borde bedrivas av centrala facknämnder. Efter den nedläggning av tio stadsdelar som genomfördes den 1 juli 2013 bildades istället fem stadsområden som i dag ansvarar för framförallt äldreomsorg och socialtjänst. Dem vill Moderaterna ersätta med en vård- och omsorgsnämnd och eventuellt med ett förändrat uppdrag för den sociala resursnämnden.

Kostnaderna för hemlöshet har stigit kraftigt på senare år. I den rödgröna majoritetens budget reserveras drygt 196 miljoner kronor för kostnader för hemlösheten. Den summan vill Moderaterna minska med 27 miljoner.

För mycket pengar läggs på dyra hotellrum för hemlösa, anser partiet. Istället vill man se en samarbetsmodell med fastighetsägarna. Den som vill bygga nytt i attraktiva lägen ska samtidigt släppa ifrån sig lägenheter i det äldre, billigare beståndet, som kan hyras ut till hemlösa via kommunens lägenhetsenhet.

- Vill man bygga till exempel 100 nya lägenheter i attraktiva områden, vill vi gärna att man släpper kanske tio lägenheter tillbaka ur det gamla beståndet. Det är väldigt svårt att placera hemlösa barnfamiljer i lägenheter i Västra hamnen där hyran kostar 15 000 och sedan tro att de på sikt kan ta över det på förstahandskontrakt. Vi måste få loss lägenheter med lägre hyror, säger Torbjörn Tegnhammar.

Partiet föreslår också att kommunen ska inrätta en hemlöshetsråd där politiker och tjänstemän från kommunen ska sitta, men där även fastighetsägare och frivilligorganisationer som i dag arbetar med hemlösa ska vara representerade. Rådet ska diskutera möjliga lösningar.

För att akut hjälpa hemlösa barnfamiljer föreslår Moderaterna att Tekniska nämnden ska få i uppdrag att bygga små, enkla småhus till sammanlagt 100 personer. Det skulle vara ett värdigare boende för hemlösa barnfamiljer som i dag tvingas bo på hotell.

- Vi ser ju att det finns billiga småhus som produceras runtom i världen, kinesiska småhus, till exempel. Där det handlar om små ytor, men där alla bekvämligheter finns. Vi kan producera många väldigt billiga boenden på det sättet, säger Torbjörn Tegnhammar.

Då blir det ett speciellt område för de här familjerna som har behövt hjälp? Som Mosippan?

- Vi ska inte påstå att vi går från en fantastisk situation till kategoriboende. Utan vi går från kategoriboenden till kategoriboende. Idag har vi hela hotell i Malmö som är ett kategoriboende för hemlösa barnfamiljer. Vi ersätter det med en egen bostad.

Budgeten för kommunen ska antas av kommunfullmäktige den 27-28 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".