Magnus Olsson, oppositionsråd för sverigedemokraterna. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Magnus Olsson, oppositionsråd för Sverigedemokraterna. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio.
Malmö

Oförändrad skatt i SD:s budgetförslag

Satsningar inom skola, förskola och äldreomsorg och på trygghet för 115 miljoner kronor. Det föreslår Malmös Sverigedemokrater i sin budgetreservation för 2015.

Sammanlagt 88 olika förslag finns med i SD:s förslag för Malmö kommuns budget 2015. Men enligt partiet är utrymmet för både satsningar och besparingar få. Trots det väljer partiet att inte föreslå en höjd skattesats "i syfte att minska utflödet av förvärvsarbetande Malmöbor".

Sammanlagt vill partiet, jämfört de rödgrönas budgetförslag, göra satsningar på 270 miljoner kronor. Den största delen, 50 miljoner ska läggas på skolan. En stor del, 155 miljoner kronor utgörs av den bibehållna skattesatsen, som SD väljer att beskriva som en satsning.

Därutöver vill partiet utöka de rödgrönas budgetförslag med ytterligare 50 miljoner kronor på skola, 30 miljoner på förskola, 25 miljoner på äldreomsorgen och tio miljoner på "trygghet".

Besparingarna som partiet föreslår är framförallt 130 miljoner som ska tas från gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, men även totalt 70 miljoner från kommunstyrelsens verksamhet och genom att slopa områdesprogrammen och lägga ner stadsområdena. 30 miljoner kronor ska sparas inom kulturverksamheten och 40 miljoner kronor inom "övrigt".

Partiet vill omfördela pengar från kommunens arbetsmarknadssatsningar till att "göra nyanställningar och införa ett system med lärlingsplatser inom vård- och omsorgsverksamheten i Malmö." 

Det liknar regeringen Löfvens förslag på trainee-platser inom vården. SD har också i sitt budgetförslag flaggat för att kunna satsa totalt 170 miljoner inom skola, äldreomsorg och arbetsmarknad, förutsatt att regeringen får igenom sin budget i riksdagen den 3 december.

Till skillnad från både den rödgröna majoriteten och de borgerliga vill SD inte ta ut någon del av vinsten från MKB som en intäkt till kommunen. De rödgröna har föreslagit 30 miljoner, medan Folkpartiet vill ta ut 80 miljoner.

Bland SD:s 88 förslag finns också en del mer uppseendeväckande förslag, såsom att kommunen ska be regeringen att slippa betala ut försörjningsstöd till nyanlända flyktingar och invandrare och att slopa bidrag till invandrarföreningar som "helt eller delvis syftar till att upprätthålla hemlandets kultur och identitet". 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".