Thomas Lundqvist, psykolog, Rådgivningsbyrån i narkoktikafrågor Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
1 av 7
Thomas Lundqvist, psykolog Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Flagor av syntetiska drogen spice.
2 av 7
Flagor av syntetiska drogen spice. Foto: Wikimedia
spice
4 av 7
Drogen Spice.
5 av 7
Beslagtagen spice Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio
Spice
7 av 7
Spice. Foto: Leif R Jansson/TT
Spice

Ökad spiceanvändning oroar

Psykolog: "Ofta medelklassungdomar"
4:30 min

Bara den senaste månaden har minst två personer dött och flera blivit allvarligt förgiftade efter att ha använt sig av drogen spice. Även i Skåne finns en oro för drogens framfart bland unga. Många som använder annan narkotika använder även spice.

18-åringarna Jonna och Johanna i Malmö har aldrig testat men hört om drogen.

– Om man har testat andra droger innan, är det lätt att även testa andra. Det blir att man prövar andra grejer hela tiden. Om man inte får tag på det andra, så kanske det är lättare att få tag på spice, och så vet man inte riktigt vad det är och vad det blir av det, säger de.

Det pratas allt mer om drogen spice, inte minst efter den senaste månaden, då vi har hört om flera fall med ungdomar som hamnat på sjukhus efter att ha rökt spice. Bara häromdagen fick sex ungdomar i Göteborg föras till sjukhus.

– Jag känner en oro. Jag har vetat länge att den råkapitalistiska delen, alltså de som producerar det här, inte bryr sig om något annat än att tjäna pengar, och att människoliv är försumbara, säger psykologen Thomas Lundqvist, som i 40 år jobbat med drogförebyggande arbete på Narkotikarådgivningsbyrån i Lund som drivs av Region Skåne.

Thomas Lundqvist är särskilt orolig just nu, eftersom man hör allt oftare om unga som dör eller blir allvarligt förgiftade av spice.

– Om vi tittar på alla de narkomaner som vi har inom beroendesektorn i Lund, så har alla en åsikt. Många har testat, och då har de gjort det tre gånger, och det räcker. Det är alldeles för starkt och går inte att kontrollera.

– Övervägande delen av narkomanerna använder inte det här, utan det är en helt ny population, ofta medelklassungdomar som vi inte har kontakt med, men som droppar in på grund av psykiskt illamående med schizofrenisymptom, säger han.

Det som gör spice extra besvärligt är att det kan bestå av många olika substanser. Drogen går inte heller att spåra i vanliga urintester.

Enligt Thomas Lundqvist är det mest allvarliga att man ser en klar ökning av användandet av spice bland de ungdomar som säger att de använt sig av annan narkotika. I en undersökning i Göteborg förra året sa över hälften av dem i årskurs nio som använt narkotika, att de också använt sig av spice.

– Det är en modetrend. Det är en medveten försäljningsteknik från råkapitalisterna på det här området, säger Thomas Lundqvist.

Han anser att myndigheterna måste bli bättre på att nå fram till ungdomar med mer uppsökande verksamhet som inte handlar om polisen utan om andra vuxna som finns i ungas närhet. Han tror att vi snart kommer att se slutet på spice-vågen, eftersom det är just en modefluga men en modefluga som kommer att få konsekvenser för många av de unga som använder sig av den just nu.

- Du får njurskador och kan få immunbristproblematik, som gör att du kan få svårt att umgås med andra människor. Alla vet att vi inte ska använda röd flugsvamp, men nu använder de det här preparatet som har precis samma effekt, säger Thomas Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".