Thimar Innab
Thimar Innab är en av de som vill att Malmö stad ska hjälpa fattiga EU-medborgare. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio.
Malmö

Namnunderskrifter ska hjälpa fattiga EU-medborgare

Initiativtagare: "De kommer frysa ihjäl om man inte gör något"
4:31 min

Thimar Innab är en av privatpersonerna som engagerat sig i frågan om de fattiga EU-medborgarna. På Malmö stads hemsida startade hon ett så kallat Malmöinitiativ som fått över 2 000 namnunderskrifter.

– Jag tycker det är positivt att folk skriver på men jag tycker det är synd att det behövs.  Jag har fått ett svar av Malmöinitiativet att man behandlade frågan igår, man har nämnt det för sociala resursnämnden och jag kommer att få ett beslut den nittonde december, säger Thimar Innab som bland annat är engagerad i organisationen Soppkök Malmö.

– Det handlar om att vi vill att Malmö stad ska upplåta resurser och lokaler för fattiga EU-medborgare med den enkla anledningen av att det räcker bara att gå ut för att se hur människor har det. Här i Sverige gynnas vi av lyxen över att vi kan klaga när vi fryser utomhus. Men de här människorna vet inte ens när de ska få komma in i värmen.

Vad hoppas du på med förslaget?

– Jag hoppas på att man först och främst kommunicerar ut en positiv uppmuntran till både privatpersoner och företag om att man kan hjälpa till och att man får hjälpa till. Men också att man upplåter lokaler där människor kan övernatta. De här människorna har inte tillgång till dusch, de byter inte underkläder, de har inte tillgång att tvätta sina kläder, vissa är sjuka och det finns gravida kvinnor. Vissa kommer frysa ihjäl om man inte handlar på något sätt.  

Igår blev det klart att Malmö stad ger Stadsmissionen över en miljon kronor i stöd nästa år, vilket är en fördubbling mot vad de fick det här året på grund av just det ökade behovet bland EU-migranter. De kommer också överlåta en lokal, vad tycker du om det?

– Den här lokalen ligger på Värnan som har varit en mötesplats för människor och en sista lågtröskel där drogpåverkade har kunnat komma. Nu ska man stänga ner det och öppna upp det för en annan grupp och jag tycker inte att man gör rätt för att detta kommer att öka fientligheten mot EU-medborgarna. Och det är inte rättvisst att hjälpa en grupp på bekostnad av en annan grupp. De här människorna kommer att flyttas till ett aktivitetshus där de inte är välkomna med drogmissbruk och jag undrar var dessa ska ta vägen.

Malmöinitiativet är en plattform där alla Malmöbor kan komma med förslag och synpunkter som gäller Malmö. Om minst 100 personer skriver under ett förslag så skickas det vidare till aktuell nämnd som ett informationsärende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".