Gaby Ryd
1 av 4
Gaby Ryd sjunger live i studion. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Gaby and the Guns
2 av 4
Gaby and the Guns. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Jens Almqvist
3 av 4
Jens Almqvist från Gaby and the Guns. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
David Calgaro
4 av 4
David Calgaro. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio.
Skåne

Gaby and the Guns släpper nytt

Gaby Ryd:" Något satte igång igen"
9:51 min

I går kom Gaby and the Guns nya platta, Hav & Horisont. Det är det första nya albumet på tre år. Bandet berättar om varför det kan vara bra att ta en paus från kreativiteten ibland.

– Vi försöker spela så ofta som vi bara kan. Vi önskar ibland att det blev oftare, vi har en fin replokal i Lund som vi har haft i sju år. Det är lite andra hemmet, säger Gaby Ryd i bandet.

Hur mycket är ni ute och spelar tillsammans?

– Det går i perioder, det är mycket på sommaren och sen är det klart att nu har vi släppt en skiva och då blir det mycket gig i vår och i sommar. Men det går upp och ner. Nu var det tre år sedan vi släppte en skiva.

Vad betyder den nya plattan efter tre års paus?

– Vi släppte skivan igår och det är alltid en märklig situation att släppa någonting som man har jobbat med ganska länge och som har varit en lång process. Och sen släpper man det och då börjar skivans liv för allmänheten. Det är lite pirrigt och det är mycket känslor.

Varför tog det så lång tid mellan dessa två plattor?

– Vi jobbade väldigt hårt med de första plattorna. Det var flera år som vi la allt annat åt sidan och kämpade väldigt hårt med musiken. Det är en tuff bransch och vi kände att den hade tagit mycket av våra krafter, antingen skulle vi bara fortsätta köra på utan att känna efter eller så tar vi en liten paus och mår bra i oss själva.

Men sen kom ni tillbaka?

– Ja vi gjorde lite andra grejer och det fick vara så ett tag. Men plötsligt en dag fick jag en ljudfil av Jens men sen satte jag mig vid pianot och då sattes något igång igen. Men vi tog det väldigt smått, vi höll det väldigt lugnt utan prestationskrav mest bara för att vi älskar att spela musik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".