Malmö

Lösning för EU-migranter kritiseras

Carina Nilsson (S): "Vi tycker det är en bra lösning"
5:45 min

Malmö stads förslag om att öppna en mötesplats för fattiga EU-medborgare på Värnan i Malmö får kritik av Thimar Innab som startade ett Malmöinitiativ för att hjälpa EU-medborgarna. Men Malmö kommun tycker det är en bra lösning.

Igår berättade Malmö Stad att de fördubblar stödet till Stadsmissionen på grund av det ökade antalet hemlösa Eu-migranter. Stadsmissionen ska även ta över Träffpunkt Värnans lokaler vid Nobeltorget för att driva verksamhet helt riktad mot EU-migranter.

Förslaget får kritik av bland annat Thimar Innab som står bakom ett Malmöinitiativ för att hjälpa fattiga EU-medborgare.

Carina Nilsson är socialdemokrat och ordförande för sociala resursnämnden.

– Jag vill ta tillfället att förklara hur vi tänkte när vi tog det beslutet. Alla andra städer i Sverige som gör någonting för EU-medborgarna, och det är inte alla som gör det, de säger alla att det inte är någon bra idé att blanda EU-medborgarna med de som går på sådana träffpunkter. Att det ofta uppstår konflikter när man blandar grupperna. Det har varit ett starkt önskemål även från Stadsmissionen att skilja på grupperna.

– På Träffpunkt Värnan har hemlösa missbrukare kunnat gå men de har även kunnat gå till Stadsmissionen. Det vi gör nu är att när vi avlastar Stadsmissionen från EU-medborgare som kan gå till Värnan så blir det mer plats på Stadsmissionen. Dessutom har vi aktivitetshuset på Norra Grängesbergsgatan. Vi tycker vi har skapat en bra lösning.

Är personer med drogmissbruk välkomna till aktivitetshuset på Norra Grängesbergsgatan?

– Jag kan inte svara exakt. Det är samtidigt så att anledningen till att Värnan haft stängt i tre veckor är för att vi har haft incidenter och hotsituationer som gjort att det gick inte att ha öppet. Det kan vara kopplat till att man är för påverkad när man går dit.

Hur kommer ni att jobba vidare med det här Malmöinitiativet?

– Det kan vi behandla vid nästa nämnds möte och då kan vi naturligtvis besvara det. Det vi tog upp igår var att utöver detta med Värnan kommer vi också att öppna upp Stadsmissionen vid extremväder, skyfall och liknande nattetid. Att vi tillsätter en samordnartjänst. Vi gav också i uppdrag att titta vidare på övernattningsfrågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".