Död ål Kivik
1 av 2
Ålarna blöder, är såriga och har förlorat sitt slem. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges radio
Fiskare Ola Johnsson med döda ålar
2 av 2
Runt 300 kilo ål förvarades i sumpen. Den plötsliga döden innebär en stor inkomstförlust för fiskare Ola Johnsson. Foto: Mattias Lundvall/Sveriges Radio
Österlen

Fiskare hittade 300 kilo död ål

Fiskare: Nu måste myndigheterna ta hand om det här
1:29 min

Merparten döda ålar och resten sargade och såriga. Det var synen som mötte fiskare Ola Johnsson i Kivik på torsdagsmorgonen när han inspekterade sin fångst.

- Jag ska ta upp ål till en beställning och ser att nästan alla ålar är mycket påverkade och nästan döda. Jag tror att det är någon yttre faktor som gör att de tappar slem väldigt fort och då blir de väldigt lätt påverkade, säger Ola Johnsson.

De döda ålarna upptäckte han i sumpen, en slags trälåda nedsänkt invid kajen i hamnen, där ålen förvaras mellan fångst och leverans till kunderna.

Så sent som kvällen innan hade han tittat till ålen utan att se några sår eller skador och han tror därför att det har skett under natten. En akut syrebrist i kombination med kemikalier i bukten kan vara orsaken, menar han.

- Jag har varit med om det en gång tidigare för fem år sedan, säger Ola Johnsson.

"Havet dör" står det klottrat på ena piren i Kiviks hamn och Ola Johnsson är inte sen att hålla med. Han har under flera år försökt uppmärksamma det han ser i sitt dagliga arbete, med fiskarter som försvinner och de som blir kvar och skadas Hanöbuktens vatten.

- Jag tycker att nu är det så allvarligt att nu måste myndigheterna ta hand om det här, säger han.

Nu uppmanar han både kommunpolitiker, länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och högre politiker att reagera.

- De små belopp som satsas på miljöarbetet när det gäller Hanöbukten och utsläpp tar alldeles för lång tid och är alldeles för svaga, säger Ola Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".