Flygolycka Barkåkra flygfält på F 10 i Ängelholm. Foto: Gunnar Westerlind/TT
Flygolycka Barkåkra flygfält på F 10 i Ängelholm. Foto: Gunnar Westerlind/TT
Ängelholm

50 år sedan flygolyckan på Barkåkra flygfält

Lasse Lindström: Människor låg där kors och tvärs. Det var en enorm kaos
3:30 min

Ikväll är det 50 år sedan ett inrikesflyg från Stockholm störtade utanför Ängelholm och den värsta flygolyckan inom svenskt inrikesflyg ett faktum.

Planet hade störtat utanför Barkåkra, strax norr om flygplatsen. Först hade en vingspets gått ner i en åker, men planet flög vidare och for in i kontaktledningen på järnvägen och katastrofen var ett faktum.

31 personer omkom och 12 överlevde. Det blev en omfattande räddningsinsats i mörkret ute på åkern. Lasse Lindström var trafikassistent på flygplatsen vid den här tiden och en av de första på plats:

– Min kollega ringde från stationsbyggnaden och sa att "kvällsflyget har troligtvis gått i Skälderviken  - kan du komma ut?" Det var en konstig första prognos. Jag tvekade länge om jag skulle ta uniformen på mig, men det gjorde jag.

– På något vis har jag genskjutit brandbilen här på F10, så jag åkte med en brandbil ut till haveriplatsen som bestod av en lerig åker. Där man hade kört ner belysning, men telefonerna gick inte.

Det var inte bara mörkret och leran som var problemet på olycksplatsen, utan också att hålla undan pressen och andra nyfikna.

– Varenda journalist skulle göra sitt livs scoop. Det kom representanter från alla tidningar som for runt. När jag skulle in i cockpit och ta dokumentationen så var tidningen Se där och tog kaptensmössa och väska och la framför nosen för att lite bilder. Jag sa att haverikommissionen kommer hit så fort som möjligt och ni rör inte flygplanet, men de tog ingen hänsyn till det.

Det som mötte de som kom till olycksplatsen var fasansfulla scener.

– Människorna låg ju där kors och tvärs, och kördes med ambulans till sjukhus. Men vissa förstod man att de behöver ingen ambulans.

– Det var alltså ett enormt kaos.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".