Spice
Foto: Marcus Schreiber / TT
Skåne

"Vi inom vården står handfallna"

Överläkaren: "En handfull patienter per vecka, en om dagen när det är som mest"
5:10 min

Spice har bara den senaste månaden krävt flera ungas liv. Idag misstänks en 25-åring ha dött av drogen i Kävlinge. På sjukhusens akutmottagningar vet man inte alltid hur man ska hantera eller förutse skadorna.

– Det finns ju ingen direkt, riktad behandling. Utan patienterna kommer ju in med olika symtom och vi står ju och riktar in vår behandling på att kunna komma åt symtomen, och inte riktigt själva orsaken med drogen i sig, säger överläkaren Fredrik von Wowern som arbetar på akuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

Spice består av olika varierande substanser som i kroppen bryts ner till andra substanser - och dess effekter går inte att förutspå.

– Och vissa är ju då direkt vävnadsförgiftande, och leder till njursvikt och hjärtpåverkan och andningspåverkan som gör att patienterna kan bli väldigt, väldigt sjuka, säger han.

Eftersom det finns olika sorters Spice på marknaden kan drogen ge väldigt olika effekter. Alla patienter kommer inte in med lika allvarliga symtom, men flera gånger har akuten i Malmö haft patienter som legat på intensivvården och varit väldigt nära att dö.

– Hade de inte kommit till sjukvården hade de utan tvekan avlidit. Vi har haft patienter med grav njursvikt och andningssvikt, det hade man inte klarat av hemma om man hade legat oupptäckt där, säger Fredrik von Wowern.

Hur stort är problemet upplever du - hur många fall handlar det om?

– Problemet när det gäller spice är att vi får ju gå på patienternas berättelser när de kvicknar till. Vi har inga riktigt bra metoder för att diagnosticera det här i något blodprov eller urinprov.

– Men någonstans mellan en handfull per vecka till en om dagen, när det är som mest, säger Fredrik von Wowern.

Maria Almazidou jobbar som teamledare på Maria Ungdom i Malmö - och bland de unga som kommer in dit har ungefär var tredje testat spice någon gång.

– Det de säger är oftast att det är en ganska äcklig drog, att man blir konstig på den. Man får konstiga symtom, och ibland upplevs det så obehagligt att man inte vill röka den igen, säger hon.

Men hon upplever sällan att de unga som har testat spice enbart har testat den drogen - det sker oftast i kombination med alkohol och droger.

För många kan det vara svårt att begripa varför någon skulle vilja testa en drog som ofta jämförs med flugsvamp - ett rent gift.

– Vissa berättar ju att man testar på det några gånger för att det är det som erbjuds för tillfället. Och det finns ungdomar som rapporterar positiva effekter av det också. En del säger att det är billigare med spice och att man får ett kraftigare rus av det, säger Maria Almazidou.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".