Eva Svanström, enhetschef på enheten för barn- och familj i Burlövs kommun och Lena Lundgren, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen i Burlövs kommun. Foto: Malin Thelin/Sverigs Radio
1 av 2
Eva Svanström och Lena Lundgren, Burlövs kommun Foto: Malin Thelin/Sverigs Radio
Carina Alpar, enhetschef, barn- och familjeenheten i Osby kommun. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
2 av 2
Carina Alpar, Osby kommun. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Skåne

Svårt att hitta erfarna socialsekreterare

Socialchef: "Många är helt nya i jobbet"
2:47 min

Många skånska kommuner anser att det är svårt att hitta socialsekreterare till barn- och ungdomsvårdsenheter med rätt kompetens och erfarenhet. Det visar en enkät som Sveriges Radios Kaliber skickat ut. 21 av de 27 skånska kommuner som svarade tyckte att det var svårt att rekrytera.

I Burlövs kommun har Lena Lundgren, avdelningschef för individ- och familjeomsorgen, sett en skillnad det senaste året, med betydligt färre erfarna sökande till lediga tjänster.

– Vi kan få sökanden till viss del, men merparten har ingen eller bara mycket kort erfarenhet av socialt arbete överhuvudtaget. Så vi har sett att det är ett bekymmer och när vi pratar med andra kommuner är det liknande erfarenheter, säger Lena Lundgren.

Det är Sveriges Radios P1-program Kaliber som har skickat ut en enkät i hela landet där socialförvaltningarna får svara på frågor om personalsituationen inom barn- och ungdomsvårdsenheterna. I Skåne svarade 27 av 33 kommuner på enkäten. Mer än hälften av de svarande hade den 1 oktober i år vakanta eller obesatta tjänster. Men det stora problemet är inte att få folk att söka utan att få sökande som har erfarenhet av arbete med barn och unga, anser Carina Alpar, enhetchef inom barn- och familjeenheten i Osby kommun.

– För närvarande har vi flera stycken som är föräldralediga och då har vi vikarier inne. Vi kan få rätt så mycket ansökningar men de flesta är väldigt nya och kommer direkt från skolan och det är kanske inte är att rekommendera att börja på den här typen av tjänst när man kommer direkt, säger Carina Alpar.

I både Osby kommun och i Burlövs kommun vittnar chefer om hur anmälningar om barn som misstänks fara illa har ökat, vilket i sin tur ofta leder till fler utredningar och till fler insatser som också ska följas upp.

– Vi håller utredningstiderna, sen är det ju så att det är många som upplever att stressnivån är väldigt hög och också ärendebelastningen, hur många familjer man är ansvarig för, säger Eva Svanström, enhetschef på enheten för barn- och familj i Burlöv.

Att vara barnavårdsutredare är ett tufft jobb med hög arbetsbelastning och svåra beslut säger avdelningschef Lena Lundgren i Burlöv och hon menar att möjligheten till stöd och vidareutbildning och resurser till att kunna arbeta två och två vid svåra fall är några viktiga faktorer för att människor ska vilja stanna i yrket - och för nya att komma in i jobbet. Men hon tror också att status och lön spelar in.

– Vi behöver höja statusen på jobbet, jag tror även att vi behöver höja lönenivån och sen så gäller det att ha en struktur där man kan ge stöd till enskilda handläggare för att det är så komplicerade ärenden ibland, säger Lena Lundgren.

– Jag tänker också att man behöver kanske göra någonting nationellt för att inte slita ut de som arbetar med det, för man kan se att i alla kommuner så är det ju en personalomsättning, säger Eva Svanström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".