Pernilla Lind och Bodil Johansson
Pernilla Lind och Bodil Johansson är teknikvänner. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Malmö

Geek Girl växer och bryter tabun

"Jag vill ha ett nätverk och känna mig hemma"
8:57 min

I helgen samlas teknikintresserade kvinnor under Geek Girl Meetup Öresund. Konceptet startade 2008, och har nått så långt bort som Hongkong. I år är trycket ovanligt stort. Pernilla Lind och Bodil Johansson är två geek girls som kommer att delta och hålla workshops.

För Bodil Johansson, som är apputvecklare, är det den mobila tekniken som lockar. Hon kommer att hålla en workshop om att ta bättre bilder på Instagram under helgen.

– Jag håller på mycket med att fotografera med min mobiltelefon, och uttrycka mig och kommunicera. Vår hotspot i vardagen är ju vår smårtphone, vi har den ju med oss, säger hon.

Men intresset har funnits sedan internet anlände.

– Tekniken har gjort att jag inte är begränsad till rummet längre, eller de jag möter fysiskt. Teknik gör att mitt sätt att kommunicera har demokratiserats. Förut var det bara media som kunde nå ut direkt, som radio. Nu kan man ju själv nå ut.

Pernilla Lind planerade den första Geek Girl-konferensen i Malmö 2011. Då pluggade hon till informationsarkitekt på Malmö högskola och saknade kvinnor.

– Jag vill ha ett nätverk och känna mig hemma, säger hon.

Hon intygar att Geek Girl Meetup inkluderar alla former av teknikintresse - hårdvara och mjukvara.

– Vi har en tjej som ska göra en workshop där vi ska bygga instrument. Och sen ska vi sätta ihop och göra en låt som ska gå i loopar, vilket gör att det är både hårdvara och mjukvara, säger Pernilla Lind.

– Instrumenten ska ju byggas av skräp. Som slangar och sådant. Man kan göra teknik av något väldigt enkelt. Det behöver inte vara konstiga sladdar och programmeringsspråk. Så började det en gång i tiden, med något väldigt påtagligt man kan hålla i, inflikar Bodil Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".