Träffpunkt Värnan vid Nobeltorget
1 av 3
Här planerar Stadsmissionen att öppna Crossroads. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Stadsmissionens Café David
2 av 3
Café David ligger på Malmgatan. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Birthe Wallin
3 av 3
Birthe Wallin, chef för Stadsmissionen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio
Malmö

Pengar saknas för träffpunkt för EU-migranter

Stadsmissionen: "Vi har redan dammsugit alla bidrag och fonder"
3:06 min

Trots dubblerade bidrag från kommunen är det fortfarande osäkert om och när Stadsmissionen i Malmö kan öppna en ny verksamhet för hemlösa EU-migranter.

Tanken är att Stadsmissionen ska öppna ett café vid Nobeltorget, i det som tills nyligen var Träffpunkt Värnan.

- Situationen för de människor som lever av att samla ihop pengar på gatan är helt ohållbar, säger Birthe Wallin, direktor på Stadsmissionen i Malmö.

Sedan Svenska kyrkan stängde Café Fisken och sedan alltfler EU-migranter har kommit till Malmö har trycket ökat kraftigt på Stadsmissionens Café David på Malmgatan. En vanlig morgon äter 100 personer frukost på caféet som även erbjuder billig lunch. Det händer att personalen får be dem som har ätit att gå, eftersom fler väntar på sin tur utanför.

Det kostar Stadsmissionen omkring fem miljoner kronor om året att driva Café David. Den planerade nya verksamheten vid Nobeltorget beräknas kosta nästan lika mycket. Kommunen bidrar med hyran och har dubblerat bidraget till totalt en miljon kronor, Svenska kyrkan ska bidra med två anställda och Röda korset med volontärer. Men än så länge går kalkylen ändå inte ihop.

- Eftersom vi har haft ett sådant hårt tryck på vårt öppna café så har vi redan dammsugit alla bidrag och fonder och stiftelser som man kan söka. Vi har inte så mycket kvar man kan göra, utan vi behöver hjälp från Malmö stad för att kunna öppna, säger Birthe Wallin.

Tanken är att mötesplatsen vid Nobeltorget ska kallas Crossroads, precis som liknande verksamheter i Stockholm och i Göteborg. Men till skillnad från de andra storstäderna finns det fortfarande inga planer i Malmö på att starta någon form av härbärge för EU-migranterna. Det enda som finns just nu är en ny överenskommelse med kommunen som står för kostnaderna för att öppna Café David vid det man kallar extremt väder.

- Om det kommer en storm, eller regnar oavbrutet eller blir snö och  en väldig kyla - då öppnar vi upp vårt Café David nattetid. Så att man kan få mat och varma kläder och få lov att sitta inomhus. Det är det erbjudandet man får, säger Birthe Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".