Peter Norrman och Anders Birgersson framför videoverket
Peter Norrman och Anders Birgersson framför videoverket. Foto: Bo Johansson / Sveriges Radio
Helsingborg

Utställning tar besökare till flyktingläger

Konstnären: "Man får med sig något även om man bara är här 5 minuter"
2:22 min

En besökare på Dunkers Kulturhus i Helsingborg och en flykting i ett läger i Sydsudan befinner sig i samma värld men i olika verkligheter. Videokonstnärerna Peter Norrman och Anders Birgersson ville minska avståndet och åkte till ett flyktingläger och filmade.

Nu visas deras videoinstallation "I am here" just på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Peter Norrman och Anders Birgersson använde sig bland annat av en kamera som filmade i alla fyra väderstrecken samtidigt. När man står i utsällningshallen är man omgiven av fyra stora videoskärmar och känner därför att man står mitt i flyktinglägret.

– Det är varmt, det är vädligt soligt, det är väldigt öppet. Man ser barn och vuxna försöka hitta den lilla skugga som finns. Man lagar mat lite här och där, säger Peter Norrman. Det är mycket folk som bara på något sätt är. Man väntar.

Just den här väntan som är något som de båda videokonstnärerna vill skildra. Flyktingarna har inga hem och vet inte vad framtiden är. 

Hela verket är 37 minuter långt. Men besökaren behöver inte se allt utan kan komma in i handlingen precis var som helst.

– Man får alltid med sig något även om man bara är här fem minuter, säger Peter Norrman.

Anders Birgersson säger att det finns mellan 40 och 50 miljoner människor som är på flykt i världen och som lever under extrema förhållanden. Därför är det viktigt att berätta deras historia.

– När vi kommer närmare dem tror jag att det skapas större förståelse, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".