Petra West Stenkvist
Petra West Stenkvist, biträdande chef på familjeförvaltningen i Sjöbo. Foto: Malin Thelin / Sveriges Radio
Sjöbo

Ansträngt läge - men nyrekryterar

Många kommuner har svårt att rekrytera erfarna socialarbetare till sina barn- och ungdomsenheter. I Sjöbo kommun har man under året fått ta in konsulter för att komma ikapp, när antalet anmälningar om barn som misstänks fara illa ökade stort. Men man har också fått pengar till nya tjänster.

- Och det svåraste är ju att få utredare till barn- och ungdomsvården, säger Petra West Stenkvist, biträdande förvaltningschef på familjeförvaltningen i Sjöbo kommun.

I våras lämnade Sjöbo in en Lex Sarah-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Antalet orosanmälningar om barn som misstänks fara illa hade ökat stort i Sjöbo och kommunen hann inte med att göra alla förhandsbedömningar och utredningar inom lagstadgad tid. Kommunen satte in åtgärder, men läget är fortfarande ansträngt.

- Vi har fortfarande problem, säger Petra West Stenkvist.

Förvaltningen har tagit in konsulter för att hinna ifatt och barn- och ungdomsgruppen ska även få förstärkta resurser med fler tjänster. Den nya organisationen beräknas vara igång efter årsskiftet.

- Det är ett måste utifrån antalet anmälningar vi har haft och för att få socialsekreterarna att kunna vilja jobba kvar i någon slags godtagbar arbetsmiljö helt enkelt, säger Petra West Stenkvist.

Petra West Stenkvist säger att antalet orosanmälningar fortsatte att öka i Sjöbo även under sommaren och att antalet är fortsatt högt.

- Vi har räknat ut att sedan 2012 så ligger vi på en ökning på 60 procent utav antalet anmälningar, säger hon.

Det finns troligtvis flera orsaker till att anmälningarna har ökat. Petra West Stenkvist pekar på att omvärlden är mer uppmärksam idag på att man ska anmäla om man misstänker att ett barn far illa, en del är så kallade återanmälningar som rör samma ärende, men många ärenden är även nya, säger hon.

- En del av våra svåraste ärenden som vi haft här, och där det också handlat om LVU, är helt nya ärenden för oss, säger hon.

För att inte något ärende ska falla mellan stolarna när läget är ansträngt har man på förvaltningen följt upp anmälningarna noga, säger hon.

- Allt som har varit allvarligt eller där vi ens har kunnat tro att det skulle kunna finnas fog för att undersöka det vidare så har vi tagit itu med det på en gång och prioriterat, säger Petra West Stenkvist.

Konsulter, förstärkta resurser, fler handläggare, uppföljning, nya rutiner och att lyfta frågan till politikerna i myndighetsarbetsutskottet, är några åtgärder som gjorts i Sjöbo. Men det ansträngda läget beror delvis även på att det kommer mycket nytt i socialtjänsten, till exempel skärpta föreskrifter och krav på dokumentation, menar Petra West Stenkvist. Hon skulle vilja att det nationellt tittades på olika stödsystem för hur socialtjänsterna ska få hjälp att klara ökade krav. Ett exempel är stöd till vidareutbildning, gärna ihop med högskolan.

- Där skulle vi ju behöva mer stöd, inte bara genom att få medel till att genomföra utbildningsinsatser utan även till att kunna se hur vi kan garantera att de kan bli av, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".