Karin Rahmberg och Said Mekahal
Karin Rahmberg och Said Mekahal driver det populära Allaktivitetshuset. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka / Sveriges Radio
Malmö

Lindängen: så gick det sen

Allaktivitetshuset: "Det skapar en trygg känsla och en stor gemenskap"
6:00 min

2010 beslutades att extra pengar skulle läggas på några av de delar av Malmö som var mest eftersatta och målen var bland annat att öka tryggheten, skapa fler jobb och stärka gemenskapen i områdena. Ett av de områdena var Lindängen.

Nästa år tar den här satsningen slut och idag bjöd Lindängen in till ett heldagsseminarium på Moriskan där man tittade både på vad som hänt - och vad som kommer hända framöver.

Ett är säkert - ett av de största projekten som fötts ur områdessatsningen är det prisbelönade Allaktivitetshuset på Lindängsskolan. Det har till och med fått en lillebror på Hermodsdal.

– Vi använder oss av skolans lokaler, där vi har strukturerade aktiviteter alla dagar i veckan. Och vi startar bara det som efterfrågas av de boende. Så det är allt från läxhjälp, till matlagning, till boxning, till gymnastik för kvinnor, till sång, säger Karin Rahmberg om hur Allaktivitetshuset fungerar.

Hon driver Allaktivitetshuset tillsammans med Said Mekahal. Han inflikar att det bästa är att allt är gratis.

Vad är det som är bra med att ha aktiviteter på skolan på det här sättet?

– Det skapar ju en trygg känsla, det skapar en stor gemenskap. De äldre och de yngre eleverna känner igen varandra och hälsar på varandra i skolan. Det är inte det att man inte vågar gå förbi de äldre, det är tvärtom nu, säger Said Mekahal.

– Sen har det gjort att betygen gått upp, det är mindre vandalisering i området, alla de små pusselbitarna tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".