Patient i sjukhussäng. Foto: Bertil Ericson/TT
Foto: Bertil Ericson/TT

Utebliven semester för Skånes sjuksköterskor

Runsten: Sommarbemanningen i vården har blivit ett normaltillstånd
1:49 min

Mer än var fjärde sjuksköterska anställd inom Region Skåne har arbetat extrapass under sin semester. En pressad situation som spillt över även på hösten, menar Mats Runsten. 

- Sommartillståndet med lite mindre personal och inga vikarier har ju följt med in till hösten. Så det har inte blivit fler händer i vården under hösten, snarare tvärtom. Man har svårare att rekrytera och det är fortfarande en hög personalomsättning. Sommarbemanningen i vården har blivit ett normaltillstånd även under resten av året, säger Mats Runsten, Vårdförbundets avdelningsordförande i Skåne.

Innan sommaren kunde vi berätta att Region Skåne var skyldig sina sjuksköterskor över 340 miljoner kronor i innestående semesterdagar. Den stora anledningen till den höga siffran är att sjuksköterskorna flera somrar i rad ombetts gå in och jobba extrapass och därför inte kunnat ta ut hela sin semester. Och denna sommaren blev inget undantag. 26 procent av de anställda sjuksköterskorna inom regionen har arbetat extra under sin semester. 

- Vi prövar ju olika vägar att lösa det här framåt, men jag vill också betona att det är viktigt att kunna ha så mycket verksamhet igång ås möjligt under sommaren för det är även en patientsäkerhetsfråga, säger Ann-Sofi Bennheden, är personaldirektör vid Region Skåne.

Och Mats Runsten befarar att nästa sommar kommer att bli än värre, då det redan nu saknas över 300 sjuksköterskor. Något som bland annat lett till att man på akutmottagningen i Kristianstad hotat med massuppsägning och där man nu vägrar att gå in och ta extrapass tills dess att regionen anställt fler sjuksköterskor.

- Och det är på ren svenska förjävligt att man inte har lyssnat tidigare på vad personalen säger. Utan att man istället har lyssnat till alla konsulter och alla effektiviseringsprofeter som har vandrat genom Region Skåne genom åren och slagit sönder den sjukvård som egentligen byggts upp under lång tid, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".