Efterlyser kunskapsbank om cancer

Ledamot: "Underlätta livet för de drabbade"
1:17 min

Cancerpatienter och deras anhöriga behöver hjälp att hitta fakta om sjukdomen. Det anser sex ledamöter i patientnämnden i Region Skåne, som vill att folkhälsoberedningen tar ansvar för att ta fram en faktabank om cancer.

– Det är väldigt många människor som drabbas av cancer, direkt och indirekt. Sedan går människor åt sina problem på olika sätt, och en del vill ta reda på vad cancer är och hindra att den utvecklas, och då är bilden oerhört splittrad. Det är svårt att få fram fakta, och då menar vi att man skulle underlätta livet för många drabbade, om man tog fram en informationsbank, säger Percy Nessling (FP), ledamot i patientnämnden i Region Skåne.

Sex ledamöter i patientnämnden från gamla femklöven har gått ihop och skrivit ett brev till folkhälsoberedningen om att rykten och antaganden kring cancer gör det svårt för patienter och anhöriga att hitta fakta. I brevet ställs en rad frågor: är det till exempel så att raffinerat socker och vetemjöl göder cancertumörer, medan broccoli hämmar tillväxten, och varför är cancer vanligare här än i till exempel Sydostasien?

Percy Nessling och de andra ledamöterna vill att folkhälsoberedningen hjälper till att ta fram svar.

– Ja, antingen att de själva ser till att ta fram en faktabank, eller att de vänder sig till Sveriges kommuner och landsting och ber dem göra det, för det här är ju egentligen ett nationellt problem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".