Eva Ahlgren, direktör på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Eva Ahlgren. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Malmö

SFI-företag straffas inte för avtalsbrott

Politiker: Öppnar för tomma löften
2:50 min

Malmö kommun anser inte att man kan kräva ersättning för avtalsbrott av de privata leverantörerna av undervisning i svenska för invandrare, SFI - trots att inget av dem uppfyller kommunens krav på lärarkompetens.

När upphandlingen gjordes var kravet att alla företag som ville lämna anbud skulle garantera att 65 procent av lärarna både var legitimerade och hade minst 60 högskolepoäng i ämnet svenska 2.

Kontrakten gick till fyra företag som alla lovade att 100 procent av lärarna skulle klara kraven. Omöjligt, ansåg några av de företag som förlorade upphandlingen, eftersom det är så stor brist på behöriga SFI-lärare.

Trots att de företag som vann fortfarande inte uppfyller kraven, tänker kommunen inte kräva någon ersättning för avtalsbrott. Anledningen är att företagen kan hänvisa till faktorer de inte kan påverka, som till exempel de långa väntetiderna hos Skolverket på att få lärarlegitimation.

– Vi har ju skrivit in i avtalet en klausul som säger att om man inte kan leva upp till avtalet och det beror på yttre faktorer eller omständigheter som leverantören inte kan påverka, så kan vi inte heller avge sanktioner, säger Eva Ahlgren som är direktör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i Malmö.

– Vi måste utgå från att när man lägger ett anbud så lägger man ett anbud som man utgår från att man kan hålla, säger hon.

I det företag som bäst uppfyller kommunens krav har 64 procent av lärarna tillräcklig kompetens. Det är ungefär samma andel som i kommunens egen SFI-verksamhet, där man alltså inte heller klarar de kvalitetskrav man ställer på de privata leverantörerna.

Men det är inte bara väntetiderna hos Skolverket som gör att företagen inte uppfyller kraven. Flera lärare har fortfarande inte läst in de 60 högskolepoäng i ämnet svenska 2 som kommunen kräver att de ska ha.

Att företagen kan hänvisa till yttre faktorer är inte bra, anser politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

– Den formulering som finns idag öppnar upp för att ge tomma löften. Det gillar inte jag och det var ingen annan politiker i nämnden som gillade det heller, säger Andreas Schönström (S) som är ordförande för nämnden.

Politikerna har nu krävt att formuleringarna i framtida avtal ska ses över så att det här inte kan hända igen.

– Annars sker det ju en konkurrens på olika villkor där vissa lämnar ärliga anbud och där man avser att uppfylla löftena, medan andra kan lämna oärliga anbud och sedan har man en hel avtalsperiod på sig att leva upp till dem, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".