"Tomtenissar" redo att klä granen - med kranlift.
"Tomtenissar" redo att klä granen - med kranlift. Foto: Anna Hanspers /P4 Malmöhus
Helsingborg

Nu tändas rekordmånga juleljus

Landskapsarkitekten: "Det är den största satsningen någonsin"
4:04 min

Kanske är det mer efterlängtat än vanligt. Men nu börjar det glittra. Både i de privata och i de offentliga rummen. Det handlar om julbelysning - i Helsingborg tänds både granar och isbjörnar redan idag. Den största satsningen där någonsin, enligt landskapsarkitekten Josette Dahlin.

På Stortorget i Helsingborg står Tony Elg redo att åka upp i kranliften för att sätta toppstjärnan i den stora julgranen. Men det är inte säkert att han vågar.

– För det blåser rätt så kraftigt idag. Det är bra vindfång i den, det är risk att den böjer sig, säger han.

Josette Dahlin är landskapsarkitekten som planerat Helsingborgs offentliga julbelysning - ända sedan förra julen. Bland annat har man samlat in önskemål från medborgarna.

– Det som har kommit in är att man önskar att det skulle vara tänt tidigare, för det är så himla mörkt och tråkigt. Så nu kommer vi tända redan på dagen i hela centrum, och vanligtvis brukar det inte lysa innan första advent, säger hon.

Enligt Josette Dahlin är det ingen annan stad i Sverige som satsar så mycket på julbelysning som Helsingborg.

– Vi har gjort den största satsningen någonsin. Men vi har inte hunnit få in allting eller få upp allting. Så vi kommer ha invigningar på olika saker, till exempel i terrasstrappan här kommer det vara två stycken svanar som lyser uppe i fontänen. På Rådhustorget kommer det stå en isbjörn som är tre meter hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".