Sven-Erik Alhem
Sven-Erik Alhem menar att det är viktigt att skilja på den politiska och den dömande makten. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Skåne/Sverige

SD i migrationsdomstolar "påverkar förtroendet"

"Förtroendet blir lite annorlunda för den som är helt beroende"
5:38 min

Advokatsamfundet menar att Sverigedemokraternas ökade närvaro bland nämndemännen i migrationsdomstolarna är oroande och riskerar skada förtroendet för processen. Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare i Malmö, håller med. Det är den enskildes förtroende som skadas, menar han.

Det är debatten om de politiska nämndemännens vara eller inte vara som återuppväcks. Sven-Erik Alhem menar att det är ett systemfel att ha politiskt tillsatta nämndemän.

– Man skulle helt klippa banden mellan de politiska partierna och utseendet av nämndemän. Man skulle istället ha en ordning som innebar att den som ville bli nämndeman kunde ansöka om det, och skicka med sitt CV. Man kunde efter referensinhämtning och anställningsintervju utse nämndemän, istället för att ha politiska partier som nominerar dem.

Alla nämndemän har idag samma rösträtt som en så kallad proffsdomare. Därför är varje enskild nämndeman viktig vid varje domslut.

– I Migrationsdomstolen får sammanblandningen av politik och dömande makt en extra dimension, genom att det är väldigt känsliga frågor som avgörs i migrationsdomstol, säger Sven-Erik Alhem.

– Frågan om asyl, frågan om svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd är ju väldigt känsliga för den som är helt beroende av hur prövningen går till.

Sven-Erik Alhem påpekar att det inte finns några som helst belägg för att de sverigedemokratiska nämndemännen skulle låta sig påverkas i beslutsfattandet av att de företräder ett invandringskritiskt parti.

– Men det påverkar kanske förtroendet för den enskilda som är helt beroende och går in i en sådan domstolsprövning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".