Victor Pastorino Nyman. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Victor Pastorino Nyman. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö

Arkitekten med visioner om mötesplatser

Arkitekt: ”Billiga bostäder en möjlighet till integration”
7:43 min

Arkitekten Victor Pastorino Nyman har precis fått ett nytt jobb på en arkitektfirma i Malmö. Nu ser han möjligheter att utveckla och skapa levande stråk i Malmö.

Hans samhällsengagemang lockade honom till yrket. Valet stod mellan politik och arkitektur. Hur kan man påverka genom att rita hus och stadsdelar?

– Man kan se den mänskliga skala samtidigt som man ser till helheten. Vilka mötesplatser kan skapas för integration? Det kan behövas verkstäder och bibliotek.  Och man kan tänka på cykelstråk från Möllevången till Ribersborg.

Att skapa möten som inte är planerade är viktigt.

– Jag har inget emot köpcenter, men de är mer för konsumtion än möten, säger Victor Pastorino Nyman.

Om du fick fria händer?

– Jag tycker att Malmö är på en bra kurs. Integration och förtätning av staden är viktigt. Men jag skulle vilja ha mer. Olika typer av människor skulle kunna bo i hela staden. Det skapar förståelse mellan människor.

– Att skapa möjligheter till billiga bostäder är en möjlighet till integration. Jag tror också att det behövs orörd natur nära staden, säger Victor Pastorino Nyman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".