Det blåser på månen. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Foto: David Richter/Sveriges Radio
Helsingborg

Det blåser på månen på Helsingborgs stadsteater

"Det blåser på månen"
4:07 min

Det blåser på månen har flera generationer läst. Boken som skrevs mitt under andra världskriget och handlar om två tjejer som ska rädda sin pappa som sitter fängslad hos landet Bombardiets grymme diktator.

Nu sätter Helsingborgs stadsteater upp pjäsen som årets familjeföreställning.

Systrarna Dina och Dorinda har fått lära sig att de måste vara snälla och lydiga annars blåser en ond vind in i deras hjärtan. Men det som de tycker är helt ok att göra överensstämmer inte riktigt med omgivnings uppfattning.

– Tjejerna har en uppfattning om världen som de vuxna inte håller med om.  Det är viktigt i deras by att följa normen. I flickornas värld ska det inte finnas några regler, säger Elisabeth Wernesjö som spelar Dorinda.

De är två trotsiga tjejer men deras småbus får större och större konsekvenser.  Men Eric Linklaters bok kom ut mitt under brinnande världskrig. I storyn blir pappan fängslad i diktaturen bombardiet. Döttrarna åker dit för att befria honom.

– I grund och botten handlar pjäsen om frihet och om att handlingar har två sidor. Det är en filosofisk fråga vad som är gott och ont. Deras anarkistiska handlingar får olika konsekvenser och den sista är god, säger regissör Sara Cronberg

Det blåser på månen har premiär på lördag på Helsingborgs stadsteater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".