Tältläger. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Tältlägret där det brann andra gången. Foto: Raluca Dintica/Sveriges Radio
Malmö

EU-migranter vakar på nätterna efter brand

Boende: "Det är alltid någon vaken på natten"
5:09 min

Natten till torsdag var det en brand på ett tältläger för EU-migranter i Malmö. Det är den andra branden på kort tid och händelsen har skakat om de som bor på platsen. Därför har de tillsammans med nätverket "Solidaritet med EU-migranter" börjat hålla vakt nattetid.

– Vi har inget negativt att säga om polisen, de har varit här, de har skyddat oss och undersökt platsen. Vi var rädda när allt hände men nu vaktar killarna på lägret och de från gruppen. Det är alltid någon som är vaken här nattetid, säger en av kvinnorna på ett tältläger i Malmö.

Även om tryggheten har ökat en aning går det mycket rykten om vem eller vilka som kan ha startat branden. Det finns även en rädsla för att den stora mediebevakningen av dem kan ha lett till en irritation bland vissa grupper.

Thomas Bull som är förundersökningsledare på polisens hatbrottsgrupp säger att det finns en risk för fler sådana händelser i framtiden.

– Det räcker med att du lyssnar på vad gemene man säger därute. Att man har en alltmer negativ inställning till tiggeriet och lägren. Du kan se det på sociala medier, ett raljerande över dem och får det fotfäste kan brotten öka och bli grövre.

Nu arbetar polisen men att bygga upp ett förtroende i gruppen genom information och närvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".