Nicklas Ljungström (MP), gruppledare  i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Nicklas Ljungström (MP), gruppledare i Ystad. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio.
Skåne

Miljöpartister tvekar om höjd bensinskatt

”Omröstning bland våra medlemmar”
3:37 min

Miljöpartiet har i många år förespråkat höjd bensinskatt av miljöskäl. Men i helgen blev det klart att flera partiföreträdare kan tänka sig att ompröva den linjen.

Miljöpartisten och skåningen Karin Svensson Smith säger till Dagens Nyheter att frågan diskuterats i partistyrelsen och att det delvis handlar om de skillnader som finns mellan stad och landsbygd.  

Utanför en matbutik i Ystad träffar vi Christer Gullberg och han tror att tal om höjd bensinskatt kan avskräcka eventuella väljare i landsbygden. 

– Om man tittar på Norrland där man har tio mil till arbetet, så slår det väldigt hårt. Men annars är kollektivtrafik positivt, säger Christer Gullberg.

– Då flyttar allt fler till städerna, och vi vill ju ha en levande landsbygd också. Det skapar arbetslöshet och bostadsbrist, säger Barbro Pettersson.

Nicklas Ljungström, gruppledare för miljöpartiet i Ystad, har ännu inte bestämt sig vad han själv tycker i frågan.

– Man kan ta in pengar som bensinskatt eller som trängselskatt eller vägavgifter. Så frågan är mer hur pengarna ska tas in, vi vet ju alla att kollektivtrafiken behöver pengarna. Jag tycker att vi ska ha en omröstning bland våra medlemmar, säger Nicklas Ljungström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".