Birthe Myller, projektledare på Hållbar utveckling Skåne och Lionel Nguyen, rådgivare. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Birthe Myller, projektledare på Hållbar utveckling Skåne och Lionel Nguyen, rådgivare. Foto: Alexander Zeilon Lund/Sveriges Radio
Malmö

Rådrum Malmö hjälper nyanlända rätt

Rådgivare: ”De har många rättigheter”
2:44 min

Idag invigs nya Rådrum Malmö i Lindängen i Malmö som ska bli en mötesplats där nyanlända Malmöbor kan få gratis råd och hjälp, bland annat med hjälp i kontakten med myndigheter och med att söka bostad.

Under året har 15 frivilliga utbildats som rådgivare inom olika områden och kommer under två dagar i veckan finnas till hjälp på Lindgården och på Garaget. På onsdag öppnar de på riktigt.

– Jag vill hjälpa folk, ge dem råd så att de kan fortsätta sina liv med så goda villkor som möjligt. För det finns många rättigheter som de har rätt till. Jag har gått en tioveckorsutbildning, framför allt om migration, och ekonomiska frågor, så jag kan ge grundläggande information, säger rådgivaren Lionel Nguyen.

– Många i samhället är vilsna och behöver råd från någon oberoende. Vi finns centralt belägna i Kristianstad sedan i våras och nu också ute i Malmö, säger Birthe Myller, projektledare på hållbar utveckling Skåne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".