Paul Juhlin, befäl vid Malmöpolisen, visar det nya flygbladet som man hoppas ska ge fler tips. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
1 av 2
Paul Juhlin. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Flygblad ska ge polisen fler tips

"Människor kanske inte vill gå fram"
2:36 min

Ett flygblad ska hjälpa Malmöpolisen att få in fler vittnesmål och tips vid allvarligare brott. Iden kommer från Danmark där polisen är mycket nöjd med resultatet.

Sedan en månad tillbaka delas det förtryckta frågeformuläret ut på och omkring större brottsplatser i Malmö. Och förhoppningen är att fler Malmöbor på det här sättet kan tänka sig hjälpa till med polisarbetet, berättar Paul Juhlin, yttre befäl vid Malmöpolisen.

– Det här är en ny modell vi prövar. Den viktigaste kontakten är naturligtvis den vi tar genast när vi kommer fram till en plats. Men vi vet att det finns människor som kanske inte vill gå fram till oss och prata när vi står i uniform, säger han.

– Det skulle ju kunna finnas vänner till en gärningsman där när vi är vid en brottsplats. Och då blir det här ytterligare ett sätt att få kontakt med människor som gjort viktiga iakttagelser och kanske till och med filmat en händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".