Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Erfarenheter från Nordisk forum ställs samman

Publicerat tisdag 25 november 2014 kl 11.14
”Vissa grupper har lättare att göra sig hörda”
10 min
Ingången till Nordiskt forum. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.
Nordiskt forum. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio.

Malmö Jämställdhetsbyrå var med och organiserade Nordiskt forum 13 och 14 juni. 20 000 besökare kom från hela Norden för att diskutera feministiska frågor. Nu har de ett projekt för att följa upp vad som kommer ur det stora mötet.

Malmö Jämställdhetsbyrå var lokala samordnare. De är en ideell förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Malin Beckman är projektledare för organiserad och oorganiserad feminism.

– Det var intensivit arbete inför och under dagarna. Mycket var roligt och peppigt, annat var problematiskt och gav en dämpande känsla, säger Malin Beckman.

Nu har de en enkät ute för att se vilka konsekvenser mötet fått på de feministiska rörelserna i Malmö.

– Vi har frågat om man hittat nya samarbeten, nya samarbetspartners och nätverk.

Och hur organisationer och privatpersoner upplevde det som kom fram, vad som syntes och inte kom med.

– Många tyckte att det var fantastiskt att det arrangerades en så stor grej kring feministiska frågor. Andra tyckte att det inte var inkluderande, det kostade att vara med.Och att det fanns perspektiv och frågor som inte syntes. HBTQ och transfrågor syntes inte så mycket som det borde.

I enkäten kommer det också fram synpunkter om att mötet präglades av en vit medelklassfeminism där man inte lyfter fram frågor om rasism, klasskillnader.

– Det är ett heteroperspektiv. Cis-perspektivet dominerar, alltså cis är då icke transpersoner. Det är den feminism som hördes som också hörs oftast i andra fall.

Varför blev det så?

– Jag tänker att det har mycket med hur samhällets strukturer ser ut. Vissa grupper har lättare att göra sig hörda. Vi måste se att det finns olika maktstrukturer, det är inte bara kön som är en maktfaktor, det är hudfärg, ålder och funktionsvariationer, sexuell läggning och könsidentitet och så vidare, säger Malin Beckman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".