Fullmäktigesalen i Regionhuset i Kristianstad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Fullmäktigesalen i Regionhuset i Kristianstad. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Oförändrad skatt i Region Skåne

Moderat: ”Jag är väldigt nöjd”
1:30 min

Det blir ingen skattehöjning i Region Skåne nästa år, det står klart efter beslut i regionfullmäktige i dag. Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) var nöjd efter beslutet.

– Ja, jag är väldigt nöjd eftersom Alliansen och moderatera drivit detta. Har man ett överskott på över en miljard så behöver man inte höja skatten, säger Carl Johan Sonesson.

Styrande Socialdemokraterna och Miljöpartiet backade ju för en tid sedan från kravet på höjd skatt, eftersom de insåg att de inte skulle kunna få igenom det i fullmäktige.

Det rödgröna styret i Region Skåne har backat från sitt krav på skattehöjning, eftersom man sett att det inte skulle gå att få igenom förslaget i Regionfullmäktige, samtidigt som man säger att den skånska ekonomin har förbättrats.

Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) kommenterade att det parlamentariska läget kräver kompromisser.

– Efter att man gjort en kompromiss så ska man stå för den utåt och tycka att det är det bästa som man kommit fram till, säger Carl Johan Sonesson.

Vänsterpartiet yrkade på en skattehöjning på 60 öre, men alla övriga partier röstade på regionstyrelsens förslag om oförändrad skatt. Nu stannar skatten på 10.69.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".