Argjend Doqaj, Arlind Doqaj, Antonio Guinovic, Abdul Khattab och Idriss Chab
Från vänster Argjend Doqaj, Arlind Doqaj, Antonio Guinovic, Abdul Khattab och Idriss Chab. Foto: Alexander Zeilon Lund / Sveriges Radio
Lund

En smocka mot extremismen

3:56 min

För tredje året i rad får thaiboxningsklubben Real Fighter i Lund statligt bidrag för att arbeta mot extremism. Genom att kombinera träning och samtal jobbar klubben för att stoppa unga i åldrarna 13 till 25 från att dras in i extrema grupper. Nu ska metoden spridas vidare till bland annat skolor i Malmö och Landskrona.

– Det är riktigt bra. Efter träningen vill man bara snacka och ta det lugnt. Det kan handla om skola, religion eller vad som helst. Jag tror det kan hjälpa de som hamnat snett. Innan var jag mycket mer aggressiv och slogs ute. Men det gör jag inte längre utan diskuterar fram en lösning i stället, säger 17-årige Idriss Chab.

Klockan piper till och i ringen drar nästa rond av sparkar och slag i gång. På väggen ovanför står det i stora färgglada bokstäver Muay thai. Men de senaste åren har att prata och diskutera blivit en allt större del av träningen här på klubben Real Fighter i Lund. Vid en av boxningssäckarna står 17-årige Abdul Khattab.

– Vi har ungefär två möten i veckan och pratar om lite olika grejer. Det är utmärkt tycker jag. Vi kan snacka om allting, som religion eller egna problem, säger han.

Idéen om att med träning och samtal få unga att välja bort rasism och extrema politiska eller religiösa grupper kom för ungefär tre år sedan, berättar tränaren Toni Guinovic.

– Ungdomar dras till kampsporter. De är de facto här och då funderade jag hur vi kunde göra något bra av det.

Såg ni den typen av extremism eller intolerans på klubben?

– Man kunde ana att visa ungdomar som inte har en stabil grund kunde dras till extremistiska grupper eller börja prata om kriminella gäng. Då tänkte vi att vi skulle kunna göra någonting, säger han.

Sedan dess ses ett tiotal, mest killar mellan 13 och 25, flera gånger i veckan för att snacka. Ibland får mötena besök av politiker eller tidigare kriminella som håller föreläsningar. För att fortsätta med samtalsgrupperna har klubben precis, för tredje gången, fått närmare 200 000 kronor i bidrag av statliga Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Med hjälp av pengarna ska metoden nu spridas till bland annat skolor och föräldrar i Malmö och Landskrona. Det är bra, menar 15-åriga bröderna Argjend och Arlind Doqaj som tycker att kampsport och diskussion funkar bra ihop.

– Det är det som är roligast. Träna, snacka, få hjälp med läxor. Då stannar vi längre och snackar och det är skoj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista