Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jennie Järvå, verksamhetsledare, kulturhuset Inkonst, Malmö Foto: David Richter/Sveriges Radio
1 av 2
Jennie Järvå, verksamhetsledare, Inkonst. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Malmö

Nytt kök på Inkonst kostar fem miljoner

Kulturnämnden: "Måste hjälpa Inkonst ur den här situationen"
3:11 min

Det kommer kosta fem miljoner att bygga ett nytt kök i kulturhuset Inkonst i Malmö, för att lösa problemet med serveringen av alkohol till besökarna. Det är nu snart ett år sedan grannrestaurangen Plockepinn sade upp avtalet som innebar att de skötte serveringen på Inkonst, eftersom Plockepinn inte fick lönsamhet i det.

Eftersom kommunen inte hittat någon lösning på konflikten, är förslaget att man att bygger en ny servering inne på Inkonst, som alltså kostar fem miljoner.

– Inkonst har befunnit sig i ett moment 22 alldeles för länge och nu måste vi hjälpa dem att komma ur det här läget, säger Daniel Sestrajcic (V), kulturnämndens ordförande i Malmö.

Alternativet hade varit att inte längre satsa några pengar på Inkonst.

– Det vore synd för de har en viktig verksamhet, Daniel Sestrajcic.

Hade det inte varit billigare att erbjuda Plockepinn en högre ersättning för att sköta serveringen?
– Det måste vara ett samarbete som bygger på att båda vill utvecka Inkonst verksamhet och de har stått väldigt långt ifrån varandra under lång tid, säger Daniel Sestrajcic.

Utöver de fem miljonerna behöver man dessutom bygga en isolering mellan Inkonst och Plockepinn. Det beräknas kosta mellan en halv och en miljon kronor.

Från början när man byggde inkonst byggdes också restaurangen, det som nu är Plockepinn, väggivägg med dörrar emellan. Ett avtal reglerade att plockepinn skulle sköta serveringen även inne på Inkonst. Så skedde också fram till plockepinn avbröt samarbetet. För Inkonst har det varit ett hopplöst år. Man har förlorat en stor del av verksamheten. Det går inte att driva klubbar utan alkohol.

Att nu bygga en ny servering inne på Inkonst, tycket inte Inkonst är en ultimat lösning.

– För vår del hade den ursprungliga lösningen varit det bästa men eftersom det inte går att lösa så är ett nytt tillagningskök den enda lösningen för att rädda Inkonst, säger Jennie Järvå, verksamhetschef.

Hon är besviken över att kulturförvaltningen under det år som gått inte har lyckats lösa frågan.

– Jag tycker att de har misslyckats i sitt ansvar som hyresvärd, säger hon.

Men är det inte en konflikt mellan er två, Plockepinn och Inkonst?
– Problemet är den konstruktion som Malmö stad har satt upp från början där det är tre avtal inblandade som säger emot varandra och inte funkar, säger Jennie Järvå.

Blir det inte lite larvigt att bygga en restaurang vägg i vägg med den restaurang som tidigare skött serveringen?
– Vi ska bygga ett tillagningskök som gör det möjligt att ha en enklare servering i Inkonsts lokaler för att de ska kunna driva vidare sin verksamhet. Det är något helt annat, säger Daniel Sestrajcic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".