Mamoon Ur Rashid, ordförande i svenska Islam Ahmadiyyaförsamlingen och Ahsan Ullah, projektansvarig för moskén. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Mamoon Ur Rashid, ordförande i svenska Islam Ahmadiyyaförsamlingen och Ahsan Ullah, projektansvarig för moskén. Foto: Anton Kalm/Sveriges Radio
Malmö

Malmös nya moské börjar ta form

Projektledare: "Det har varit en lång och plågsam resa"
2:49 min

Efter 15 års längtan börjar Malmös nya moské nu ta form vid Elisedal. När den står klar nästa höst kommer den tre våningar höga byggnaden prydas av en kupol och 25 meter hög minaret som kommer synas vida omkring.

Just nu gjuts väggarna till det som ska bli Malmös nya moské. Första våningen av tre är klar och moskén ska prydas av en kupol som mäter åtta meter i diameter.

– Svårigheten är väl att det inte är så ofta som svenska arbetare har jobbat med sådana här frågor, säger Daniel Petrusson, platschef.

1999 sökte Ahmadiyaförsamlingen bygglov för att få bygga en moské men det är alltså först nu, 15 år senare som bygget börjar bli verklighet.

– Det har varit en lång och plågsam resa och nu äntligen står vi framför skelettet och det känns härligt, säger Ahsan Ullah, projektledare.

Nästa höst ska moskén stå klar. På tomten ska det även byggas ett vakthus, ett teknikhus, en multiarenasal och ett residens, en tvåplansvilla.

– Vi håller ju på med mer än bara religiösa verksamheter. Hallen kommer att användas för små evenemang och för sportevenemang för våra ungdomar, säger Ahsan Ullah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".